Cine ALEGE șeful DNA și procurorul general? Monica Macovei: Procedura actuală a fost acceptată de Comisia Europeană. Orice schimbare ar încălca MCV-ul

Cine ALEGE șeful DNA și procurorul general? Monica Macovei: Procedura actuală a fost acceptată de Comisia Europeană. Orice schimbare ar încălca MCV-ul
Publicat: 22/09/2012, 11:01
Actualizat: 01/05/2015, 08:23

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a declarat pentru gândul că orice schimbare a procedurii de numire a procurorului general și a șefului DNA ar încălca una din condiționalitățile Mecanismul de Cooperare si Verificare. Macovei a precizat că actuala procedură, în care Ministerul Justiției propune, CSM avizează și președintele semnează decretele de numire ale șefului DNA și a procurorului general, a fost agreată de Comisia Europeană în 2005.

Pe 17 septembrie, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a demarat procedurile pentru nominalizarea unor noi șefi la DNA și la Parchetul General. La ședința de marți, 18 septembrie, CSM a emis un punct de vedere în care spune că Ministerul Justiției ar trebui exclus din procedura de numire. Ministrul Pivniceru a declarat că va continua pe procedura din 2005.

Monica Macovei a declarat pentru gândul că procedura de numire nu poate fi schimbată, pentru că ar întra în conflict cu MCV-ul. „Orice încercare de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi încalcă una dintre condiționalitățile din Mecanismul de Cooperare și Verificare. Este vorba de condiționalitatea (benchmark) care se referă la menținerea cadrului legal și instituțional al DNA, inclusiv a procedurii de numire”, a declarat Macovei pentru gândul.

Fostul ministru al Justiției a explicat că acestă procedură a fost agreată de către Comisia Europeană în 2005. „Schimbarea legii în 2005, în sensul că ministrul Justiției să facă propunerile pentru funcțiile de procurori șefi, CSM, în urma unor interviuri, să dea un aviz, iar președintele să numească (poate refuza motivat), a fost discutată cu Comisia Europeană și s-a făcut cu acceptul acesteia”, a precizat Monica Macovei.

În ultimele sale declarații refreitoare la alegerea noilor șefi ai PG și DNA, Victor Ponta a atacat-o pe Monica Macovei, pe care a acuzat-o că, în 2005, a schimbat procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA. Ponta a precizat că, înainte de 2005, cele două funcții erau ocupate de procurori numiți de CSM. „Constat acum că, după ce în legea inițială, sigur, procedurile erau mai clare, în 2005 ministrul de atunci al Justiției a vrut mai multă putere și să înfluențeze justiția și a schimbat legea și l-a băgat pe ministrul Justiției în procedură”, a declarat Victor Ponta în ședința de guvern.

În replică, Macovei susține că nu a dorit mai multă putere. „Un argument important al acestei proceduri este legat de responsabilitatea celui care face propunerile. Consiliul Superior al Magistraturii este un organ colectiv, format din 19 membri care iau decizii prin vot secret, potrivit Constituției, și care nu poate fi tras la răspundere pentru deciziile pe care le ia. În schimb, ministrul Justiției are o răspundere individuală, își asumă nominalizările. Este vorba despre responsabilitatea ministrului, și nu de dorința de a avea puteri mai mari.”, a declarat Macovei.

CONTEXT Ministrul Mona Pivniceru a declarat joi, 20 septembrie, că va continua procedura de numire, dar că a mărit termenul de depunere a candidaturilor și a proiectelor manageriale. Practic MJ urmează să transmită numele celor doi procurori propuși pentru funcțiile de procuror general și șef al DNA până pe 14 octombrie. „Luni, am anunțat condițiile de participare, am deschis posibilitatea depunerii de candidaturi. Am formulat calendarul, inclusiv interviul, pe care azi l-am amendat, în sensul că am mai prelungit și perioada de depunere cu două zile și perioada de depunere a proiectului cu încă 10 zile, ceea ce înseamnă că este o procedură rezonabilă. Criteriile de transparență sunt prevăzute în acel anunț”, a declarat Pivniceru.

Pivniceru a precizat că a discutat cu oficialii Uniunii Europene despre numirile la DNA și Parchetul General. „Numirea procurorului general și a structurii prevăzute în lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE”, a declarat Pivniceru.

Tot joi, ministrul Justiției a avut o discuție cu secția de procurori ai CSM. Acestă întâlnire a survenit în urma discuțiilor aprinse din cadrul CSM pe marginea procedurilor de numire a șefului DNA și a procurorului general. Ministrul Pivniceru a anunțat că a ajuns la un consens cu procurorii din CSM pe procedura de numire de la Parchetul General și DNA. „Eu am stabilit deja criteriile. Au fost agreate, ca să zic așa, și din secția de procurori a CSM-ului, și nu văd un impediment. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparență”, a declarat Pivniceru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?