Cine este Cătălin Dancu, consulul României la New York rechemat de Orban
„A fost adoptat proiectul de hotărâre de Guvern privind rechemarea consulului general al României de la New York, în persoana lui Cătălin Dancu”, a spus șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern.
Premierul Ludovic Orban anunța pe 13 noiembrie că a schimbat doi consuli, inclusiv pe fostul purtător de cuvânt al guvernului Dăncilă, Nelu Barbu. El a mai spus că „e în pregătire” schimbarea consulului general al României în New York, Cătălin-Radu Dancu.
„Practic am schimbat doi consuli, de la Milano și Shanghai. De asemenea e în pregătire consulul general de la New York, dl. Dancu (Radu Cătălin Dancu – n.r.), care e un personaj foarte pitoresc. Încercăm să trimitem diplomați de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României și nu plasamente de ultima oră a unor oameni, clienți politici ai guvernului, pentru că toate astea s-au făcut practic după începerea procedurii moțiunii de cenzură, știind că e posibil să cadă guvernul”, a declarat la Digi24 Ludovic Orban.
Cine este Cătălin Dancu, fost consul la New York
Cătălin Dancu a urmat Facultatea de Drept, la Universitatea din București, în perioada 1989 – 1993, în perioada 1995 – ianuarie 1996 a fost consilier pe probleme juridice la Romcontrol SA București pe „probleme de consulting în contracte de comerț exterior”, conform CV-ului postat pe site-ul cabinetului său (în prezent, site-ul nu mai poate fi accesat). Între 1998 și 2000 a fost asistent Universitar la Facultatea de Drept „Titu Maiorescu”. Din ianuarie 1996 este absolvent al examenului de avocat, membru al Baroului București, potrivit vocea.biz.
Printre clienții săi se numără și clubul Bamboo din București, care a fost distrus de un incendiu la începutul lui 2017, omul de afaceri Elan Schwartzenberg și fostul șef al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.
Cătălin Dancu i-a apărat de-a lungul carierei de avocat pe: Dinu Patriciu, Cătălin Harnagea, Sorin Roșca Stănescu, Radu Moraru, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, Alexander Adamescu, Radu Mazăre, și pe Ion Mihai Pacepa, care a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu.
De asemenea, se pare că acesta avea o relație strânsă cu Liviu Dragnea.
Cătălin Dancu a devenit consulul general al României la New York în 2017, fiind numit de guvernul Sorin Grindeanu, însă despre posibilitatea numirii în aceeași funcție s-a vehiculat și în 2014, potrivit surselor guvernamentale.
Unul dintre cele mai controversate scandaluri în care a fost implicat este cel din 2018 referitor la grupul de lobbyiști anti-justiție.
Cătălin Dancu, fostul consul al României la New York, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugitiv, la momentul respectiv aflându-se în Londra, și suspectat că ar fi orchestrat acțiunea de lobby anti-DNA și anti-justiție alături de Puiu Popoviciu.
Însă cei doi, Alexander Adamescu și Puiu Popovici, l-au angajat avocat pe fostul șef FBI, Louis Freech.
În plus, Rudolph Giuliani a recunoscut că a fost plătit de acesta, dar și că scrisoarea se baza de fapt pe raportul întocmit chiar de el, Louis Freech, dar pe care „l-a revizuit”.
Potrivit surselor g4media.ro, Cătălin Dancu ar fi fost la rândul său implicat în operațiunea lobby-istilor anti-justiție, având în vedere că ar fi povestit unor politicieni români despre intențiile lui Giuliani cu mai multe săptămâni înaintea trimiterii acesteia.
„Dancu știa de scrisoarea lui Giuliani de mai mult timp, nu este străin de această operațiune”, a declarat pentru g4media.ro unul dintre politicienii care au discutat cu Cătălin Dancu. Însă fostul consul a negat acuzațiile. Totuși, a declarat că într-adevăr a fost contactat de șeful de cabinet al lui Rudolph Giuliani, în octombrie 2017, la scurt timp după începerea mandatului de consul, însă cu privire la organizarea unei conferințe la București, înainte ca România să preia președinția Uniunii Europene.
În ceea ce privește scrisoarea lui Rudolph Giuliani, în prezent avocatul lui Donald Trump, Cătălin Dancu a insistat că nu a avut vreo legătură, potrivit g4media.ro, iar în ceea ce privește contractul cu Alexander Adamescu, acesta ar fi fost denunțat cu un an și jumătate înainte de momentul declarațiilor (august 2018).
Scrisoarea trimisă de către Rudolph Giuliani președintelui Klaus Iohannis poate fi citită integral aici.
Cătălin Dancu și funcția de ambasador în Israel
În 2018 Cătălin Dancu voia să obțină funcția de ambasador al României în Israel, însă în declarația de avere depusă la Ministerul Afacerilor Externe „a uitat” să treacă o datorie de peste 2,7 milioane lei pe care o avea la momentul respectiv față de bugetul public al României, potrivit cetateanul.ro.
În declarația de avere depusă pe 31 august 2017 la MAE, consulul Cătălin Dancu menționează că are datorii doar către BancPost SA și Kruk România SRL în valoare totală de mai puțin de 90.000 de lei iar despre datoria la stat nu au existat menționări. Însă din nou, avocatul a negat acuzațiile: „Am luat act cu surprindere de faptul că pe lista publicată de ANAF figurez ca persoană fizică dator Statului Roman cu nici mai mult nici mai puțin de 22 miliarde lei vechi (2,2 milioane lei noi – n.r.). Nu cunosc natura acestor datorii după cum nu cunosc perioada la care se raportează și de unde provin ele.”.
Cătălin (Curcă) Dancu și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității
Înalta curte de Casație și Justiție l-a absolvit, în 2012, de toate acuzațiile aduse de CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), care susținea că fostul consul la New York ar fi fost recrutat în 17 februarie 1986 în calitate de informator la Biroul de Contrainformații din cadrul UM 0406 Constanța.