Prima pagină » Știri » Cine este favorit în cursa pentru Primăria Capitalei. Sondaje cu rezultate diferite, înainte de votul din 27 septembrie

Cine este favorit în cursa pentru Primăria Capitalei. Sondaje cu rezultate diferite, înainte de votul din 27 septembrie

Cine este favorit în cursa pentru Primăria Capitalei. Sondaje cu rezultate diferite, înainte de votul din 27 septembrie

Mai sunt doar câtva zile până la alegerile locale, iar scorul este strâns între principalii candidați pentru fotoliul de Primar General, actualul edil Gabriela Firea și Nicușor Dan (susținut de PNL și USR-Plus). Diferența este mică între cei doi, însă rezultatele a două sondaje indică rezultate diferite.

Astfel, cu trei zile înainte de alegeri, Nicuşor Dan, candidatul dreptei pentru Primăria Capitalei, are un avans de doar două procente în faţa Gabrielei Firea, primarul în funcţie, potrivit unui sondaj Novel Research comandat de PNL şi obţinut de Adevărul.

Marja de eroare e de 3,7 %, 35% din respondenţi nu sunt siguri dacă vor merge la urne. Sondajul a fost realizat după înregistrarea în urma căreia Nicușor Dan e acuzat că ar fi intervenit pentru oprirea unei demolări în parcul Orășelul Copiilor din Sectorul 4.

Competiţia electorală în Bucureşti, conform Novel Research:

1. Nicuşor Dan – 42%

2. Gabriela Firea – 40% 3.

Traian Băsescu – 9%

Alţii – 9%

Intenția de vot la scrutinul pentru Primări Capitalei:

Prezenţa la vot, la alegerile locale din 27 septembrie:

Date tehnice:

  • 840 de respondenţi (marjă de eroare 3,7%)
  • Data de efectuare: 23 – 24 septembrie 2020
  • Metodă de realizare: CATI
  • Infografice: Novel Research/Adevărul

În schimb, conform rezultatelor unui sondaj IRSOP, Gabriela Firea este prima în topul preferinţelor alegătorilor cu puțin peste 40% intenţie de vot, iar Nicuşor Dan are 35%, podiumul fiind completat de fostul şef al statului Traian Băsescu, care are un procent de 15%.

Topul preferinţelor celor intervievaţi de IRSOP:

  • Gabriela Firea 42%
  • Nicuşor Dan 35%
  • Traian Băsescu 15%
  • Călin Popescu-Tăriceanu 3%
  • Alţii 5%

PSD-ul este în frunte cu procent de peste 25% la topul partidelor în timp ce PNL ocupă locul al treilea cu un procent de doar 21%. USR ocupă locul 2 cu un procent de 25%.

  • PSD 26%
  • USR 25%
  • PNL 21%
  • PMP 8%
  • Pro România 6%
  • ALDE 4%
  • Alţii 10

Pentru acest sondaj IRSOP a intervievat telefonic 1.010 persoane între 21-23 septembrie 2020. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia rezidentă în vârstă de peste 18 ani din Bucureşti.

Toleranţa de eşantionare este +/-3%. Procentele sunt calculate pentru respondenţii care au declarat că vor merge la vot. Prezenţa la vot ar putea depăşi 45%.

Conform comunicatului de presă transmis de IRSOP și citat de Mediafax, pentru acest sondaj, operatorii institutului au intervievat telefonic un număr de 1.010 peraoane în perioada 21 – 23 septembrie 2020.

„Eșantionul este reprezentativ pentru populația rezidentă în vârstă de peste 18 ani din București. Toleranța de eșantionare este de +/- 3%. Procentele sunt calculate pentru repondenții care au declarat că vor merge la vot. Prezența la vor ar putea depăși 45%”, se arată în comunicatul IRSOP.

Duminică, 27 septembrie, au fost programate alegerile locale în cadrul cărora vor fi aleși primarii tututor localităților din țară, președinții de consilii județene și consilierii.

Pentru Primăria Generală a Municipiului București se confruntă un număr de 18 candidați, reprezentanți ai mai multor partide. Între aceștia, cei mai bine plasați sunt Gabriela Firea (PSD), primarul în funcție, Nicuşor Dan (independent, sprijinit de PNL, USR și PLUS), Traian Băsescu (PMP), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) și Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020), candidatul susținut de Victor Ponta.

EXCLUSIV. Ion Cristoiu, pronostic surprinzător în pragul alegerilor: Cine sunt candidații cu șanse la primăriile de sector/ Votul „pentru persoană”, diferit de votul politic

Publicistul Ion Cristoiu spune că, în contextul pandemiei, alegerile locale din 27 septembrie vor fi atipice față de cele din anii precedenți.

Astfel, în mod tradițional, răsturnările de situație din ultima săptămână erau generate de oamenii care nu erau deciși cu cine să voteze până în ultima zi, explică Ion Cristoiu.

Acum oamenii sunt hotărâți cu cine să voteze, dar nu și dacă vor ieși sau nu la vot. Jurnalistul a detaliat pentru GÂNDUL.RO mecanismele politice și socio-psihologice care se activează, de la intenția de vot și până la urne și a precizat că, în acest context, primarii în exercițiu au cele mai mari șanse să obțină un nou mandat.

Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu vorbește și despre tipologia electoratului, despre ritualul local de „negociere” a reglementărilor inflexibile cu autoritatea locală și despre teama alegătorului că atunci când va avea nevoie de o concesie din partea administrației se va lovi de un zid de netrecut.

„La sectoare, primarii în exercițiu au o clientelă uriașă”, spune Ion Cristoiu.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și