Într-un comunicat de presă remis duminică MEDIAFAX, Poliția Capitalei precizează că, vineri, 26 ianuarie 2018, în jurul orei 20.00, prin apel 112, o personă a sesizat că o femeie vrea să-și lovească copilul și că la momentul în care a intervenit a avut același comportament violent și față de ea astfel că a cerut intervenția poliției deoarece a considerat că se afla în pericol și nu a intervenit nimeni.
După ce doi agenți s-au deplasat la fața locului și au identificat femeia, care era alături de copilul său minor și de un bărbat și o altă femeie, i-au cerut să se legitimeze, aceasta refuzând.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 218 din 2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în art. 31 se prevede că în realizarea atribuțiilor ce-i revin, potrivit legii, polițistul este învestit cu exercițiul autorității publice și are mai multe drepturi și obligații principale, printre care să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală (lit.a). (…) În baza aceleia și prevederi legale, respectiv art. 31 din Legea 218 din 2002, polițiștii au solicitat persoanei să-i însoțească la secția de poliție pentru identificare, dar aceasta a refuzat, manifestând un comportament violent și lovindu-l pe unul dintre polițiști, timp în care îi adresa și injurii”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei, remis duminică MEDIAFAX.
Femeia a fost apoi imobilizată.
„Așa cum se prevede la litera b) al aceluiași articol, polițiștii au dreptul și obligația să conducă la sediul Poliției pe cei care, prin acțiunle lor periclitează viața persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum și persoanele suspecte de săvârșirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condițiile legii. În cazurile nerespectării dispozițiilor date de polițist, acesta este îndreptățit să folosească forța, verificarea situației acestor categorii de persoane și luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 ore, ca măsură administrativă”, potrivit sursei citate.
Femeia a fost condusă la autospeciala de poliție, iar copilul a rămas în grija persoanelor ce o însoțeau, ulterior acesta fiind luat în grijă de bunică. Ulterior, ea a fost reținută pentru 24 de ore, procurorii dispunând apoi control judiciar pentru 60 de zile.
Au fost puse la dispoziția unității de Parchet, imagini surprinse de camerele de supraveghere precum și actele procedurala întocmite de polițiști.
„Totodată, este necesar a fi menționat faptul că proiectul de lege pentru întărirea autorității polițistului, promovat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne la finele anului 2017, are în vedere eficientizarea reglementării modului de acțiune în astfel de situații, inclusiv în ceea ce privește legitimarea, interceptarea, controlul, imobilizarea, folosirea forței și conducerea persoanelor la sediu, respectiv drepturile și obligațiile persoanelor”, concluzionează Poliția Capitalei.
De partea cealaltă, tatăl femeii, Tudorel Manolache, un lăutar cunoscut, acuză poliția și spune că fiica lui este nevinovată: „Am fost tratați ca niște infractori. Polițiștii și-au bătut joc de noi! Eu sunt muzicant. Fetița mea s-a dus la mall pentru a-i cumpăra băiețelului o geacă. Copilului nu i-a plăcut. Sunt niște minciuni ce s-a spus până acum! Copilul nu a fost bătut! Fiica mea a țipat la copil. O clientă din magazin mi-a jignit fata. Vă jur că sunt minciuni! Copilul nu a fost bătut! Poliția minte. Domnul Coarnă nu cunoaște subiectul. A țipat la copil pentru că nu mai avea bani să îi cumpere ce geacă voia. Fata mea nu avea actele la ea pentru a fi legitimată. (…) Ne vom duce la IML. Fata mea este bătută rău!”.