Generalul Gheorghe Rotaru, numit marți în funcția de consilier prezidențial al președintelui interimar Crin Antonescu, la conducerea Departamentului de Siguranță Națională, a lucrat înainte de 1989 în comerțul extern cu armament, atent supravegheat de DIE și de Securitate. În anii 2000, timp de 6 ani, a condus serviciul secret al Armatei.
Rotaru, 64 de ani, a condus între 1999 și 2005 Direcția de Informații a Armatei. În această perioadă, mai exact în 2006, numele său a apărut în scandalul documentelor care arătau că președintele Traian Băsescu ar fi colaborat cu serviciul de contrainformații militare în perioada 1973-1976, când a studiat la Institutul de Marină din Constanța. În arhivele DIA au fost găsite date care dovedeau această colaborare, care nu a continuat după terminarea studiilor, iar Băsescu nu a primit nume de cod.
Atunci, Traian Băsescu a acuzat că serviciul secret al Armatei s-a implicat în campania electorală din 2004, pentru că generalul Rotaru, șeful acestui serviciu, a cerut verificări în arhivele instituției, în anul respectiv, pentru a găsi informații despre colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
Documentele au fost făcute publice în 2006 de Grupul de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică. Conform documentelor publicate, verificările au fost cerute de Gheorghe Rotaru în urma unei solicitări a Judecătoriei Sectorului 2, care judeca un dosar în care Traian Băsescu îi dăduse în judecată pe Mugur Ciuvică și pe Maxim Bădin.
Gheorghe Rotaru are o experiență bogată în spionajul și contraspionajul militar. El a lucrat, înainte de 1989, în cadrul Întreprinderii de Comerț Exterior Romtehnica, cea care se ocupa de operațiunile externe cu armament și tehnică militară. Instituția, ca orice ICE, lucra sub coordonarea Direcției de Informații Externe (DIE).
Până în 1984, Rotaru a activat ca ofițer de transmisiuni și comandant al diverselor unități din această armă.
Din 1984 în 1986, Rotaru a fost ofițer I în Marele Stat Major. Din 1986 până în 1989, Gheorghe Rotaru a lucrat ca reprezentant al ICE Romtehnica, la Cairo și la Londra. Imediat după 1989, până în 1993, Rotaru a fost atașat militar al României la Londra.
Între 1993 și 1996, Rotaru s-a întors în România, unde a lucrat în Ministerul Apărării, ca șef al Direcției de Analiză Politico-Militară și Relații Internaționale și ca locțiitor al secretarului de stat pentru Politica de Apărare.
Între 1996 și 1999, Rotaru a plecat la Bruxelles, unde a reprezentat România în cadrul NATO. A urmat perioada de conducere a serviciului secret al Armatei.
Din 2006 până în luna mai 2012, Gheorghe Rotaru a fost consilier al miniștrilor Apărării, indiferent de culoarea politică: liberali – Teodor Atanasiu și Teodor Meleșcanu, PDL – Sorin Frunzăverde și Mihai Stănișoară, sau Gabriel Oprea de la UNPR. La schimbarea lui Oprea cu actualul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobrițoiu, Gheorghe Rotaru a plecat din MApN.
Generalul Gheorghe Rotaru îi ia locul la Cotroceni lui Iulian Fota, consilierul lui Traian Băsescu, demis de Crin Antonescu. În atribuțiile sale vor intra problemele care privesc Președinția în domenii precum: securitate națională, apărare, managementul crizelor de securitate și al urgențelor civile, prevenirea și combaterea terorismului, activitatea de informații, contrainformații și de securitate, protecția informațiilor clasificate, activitatea de secretariat pentru Consiliul Suprem de Apărare a Țării.