Prima pagină » Știri » Cine este Gheorghe Nichita, primarul de 12 ani al Iașiului reținut de DNA

Cine este Gheorghe Nichita, primarul de 12 ani al Iașiului reținut de DNA

Gheorghe Nichita, lider cu notorietate al PSD, e primar al Iașiului din 2003, când a fost numit interimar în locul lui Constantin Simirad, trimis ambasador în Cuba.

Gheorghe Nichita, lider cu notorietate al PSD, e primar al Iașiului din 2003, când a fost numit interimar în locul lui Constantin Simirad, trimis ambasador în Cuba. De când este edil, Nichita a fost implicat în mai multe scandaluri, cel mai cunoscut fiind cel al tăierii teilor din centrul orașului.

Gheorghe Nichita a fost membru PD din 1995 și până în 2000, când s-a înscris în PSD. El a candidat la Primăria Iași în anul 2000, pe listele PD, obținând 3,3 la sută din voturi. Atunci, era director general al Regiei de Apă Iași. La scurt timp după înfrângere, Nichita a demisionat din PD și s-a înscris în PSD. Alături de el, s-au înscris în formațiunea social-democrată 125 de persoane, majoritatea foști membri ai PD.

Nichita a fost consilier local între 1996-1998 și 2000-2003, în ultima perioadă fiind liderul grupului de consilieri locali ai PSD din Consiliul Local Iași. Din 2003 și până în 2005, Nichita a fost președinte al organizației municipale Iași a PSD, iar în 2006 a devenit liderul filialei județene a partidului, pe care o conduce și acum, el fiind și vicepreședinte PSD la nivel național.

În anul 2003, în momentul plecării primarului Constantin Simirad ca ambasador în Cuba, Nichita a fost ales de consilierii locali în funcția de primar interimar al Iașiului. Astfel, în iunie 2003, viceprimarul Vasile Dumitriu s-a retras din funcție, iar consilierul Gheorghe Nichita a fost ales, la propunerea lui Simirad, viceprimar. În ședința Consiliului Local din noiembrie 2003, Simirad și-a dat demisia, iar Nichita a devenit primar interimar al municipiului Iași. Ulterior, Constantin Simirad a afirmat că totul a fost o „strategie” pusă la cale împreună cu liderul de atunci al PSD Iași Ion Solcanu, scopul acestei mutări fiind sporirea șanselor lui Nichita de a câștiga alegerile pentru Primăria Iași din 2004.

La scrutinul din iunie 2004, Gheorghe Nichita a câștigat Primăria Iași, în turul al doilea. Ulterior, el a fost reconfirmat în această funcție, câștigând scrutinele din 2008 și 2012.De-a lungul timpului, Gheorghe Nichita a avut o relație foarte bună cu fostul lider al PNL Relu Fenechiu. De altfel, în 2008, PNL Iași l-a sprijinit pe Nichita în turul al doilea în cursa pentru primărie.

Nichita a avut în permanență relații bune și cu foștii lideri locali PDL Dan Cârlan și Gabriel Surdu. Între timp, ambii au devenit membri ai PSD. Cârlan a fost desemnat anul trecut prefect de Iași, în timp ce Gabriel Surdu este acum viceprimar al Iașiului.

Recent, Nichita spunea că vrea să câștige încă două mandate de primar al Iașiului.

În acest mandat, primarul Iașiului a fost criticat vehement de societatea civilă, după ce începând cu 2013 au fost tăiați zeci de tei din centrul municipiului, fiind înlocuiți cu salcâmi japonezi. Primăria explica atunci că în acest fel sunt puse în valoare clădirile din centrul orașului.

Tăierea teilor a determinat numeroase proteste la Iași, Gheorghe Nichita acuzându-i pe protestatari în mai multe rânduri că sunt „cretini” și „isterici” și că ar fi manipulați politic de către PNL.

De asemenea, între primarul Gheorghe Nichita și președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, au existat numeroase tensiuni și schimburi de replici, privind mai multe subiecte, între care manifestările de Ziua Unirii, autostrada Iași-Târgu Mureș, modernizarea aeroportului.

În 2006, DNA a început urmărirea penală împotriva primarului Gheorghe Nichita, în urma unei plângeri depuse de omul de afaceri Zaharia Schrotter, soțul creatoarei de modă Irina Schrotter. El reclama DNA asocierea dintre Primăria Iași și omul de afaceri Iulian Dascălu, susținând că aceasta este păguboasă pentru municipalitate.

Omul de afaceri Iulian Dascălu a primit de la Consiliul Local o suprafață de teren de aproape 12 hectare în centrul municipiului Iași, pe care urmau să fie construite spații comerciale, clădiri de birouri și de locuit, în valoare de peste 100 de milioane de euro. Schrotter susținea atunci că terenul, al cărui preț a fost stabilit la 50 de euro pe metru pătrat, a fost subevaluat, fiind mult sub valoarea de piață. Omul de afaceri Iulian Dascălu a fost cercetat de DNA, la începutul anului 2006, în cazul asocierii dintre grupul de firme Iulius și Primăria Iași, în vederea construirii unui complex de locuințe și spații comerciale în Iași, cunoscut sub numele de proiectul imobiliar „Palas”.

În atenția DNA s-au aflat atunci, alături de primarul Gheorghe Nichita, fostul viceprimar Constantin Neculau, fostul secretar al Consiliului Local Lăcrămioara Vernica, directorul tehnic al Primăriei Mihai Chirica, fostul arhitect șef al orașului Iulian Vagner, precum și foștii consilieri locali Ionel Oancea, Antimir Dașu, Camelia Gavrilă, Vasile Munteanu.

În dosarul „Palas”, primarul Gheorghe Nichita a fost acuzat de fals, uz de fals și subevaluare de bunuri în concesiune. În 2010, Nichita spunea că DNA a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz.

Ansamblul Palas, situat în centrul municipiului Iași, cuprinde clădiri pentru birouri, spații comerciale și pentru locuit, un parc, precum și o parcare subterană cu peste 2.000 de locuri, o parte a construcției urmând să fie finalizată în cursul acestui an.

Acum, Gheorghe Nichita este suspectat de abuz în serviciu, fiind acuzat că îi folosea pe angajații Poliției Locale, instituție subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliției Locale îl ținea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

În urma perchezițiilor făcute la locuința sa, Nichita a fost ridicat de anchetatori, pentru a fi adus la audieri la DNA central.

Citește și