Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalități prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut și opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu.
În motivarea Curții de Apel București, judecătorul Matei George spune următoarele: „În timp ce dosarul său era pe rolul Curții de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultație juridică judecătorului Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți la acea dată și actual membru CSM.”
Judecătorul subliniază că Duicu și actualul membru CSM erau în relații foarte apropiate. „De remarcat că în discutiile cu apropiații săi referitoare la acest magistrat, inculpatul Duicu și Mediansky Ladislau ( avocat suspendat și secretar al Consiliului Județean Mehedinți) folosesc apelativul de Norel, element ce denota familiaritate cu magistratul”, se menționează în motivarea intanței.
Judecătorul Norel Popescu nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere.
Inspecția Judiciară a CSM îl cercetează pe Norel Popescu urmând să decidă dacă faptul că l-a consiliat pe Duicu nu reprezintă o încălcare a legislației. Art 10. alin 2 din Legea nr. 303 /2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune că „judecătorii și procurorii nu pot să dea consultații scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanțe sau parchete decât acelea în cadrul cărora își exercită funcția”
Judecătorul Curții de Apel a lasat și el să se înțeleagă că nu este principial și poate nici legal ca un judecător să ofere consultații juridice unui cetățean acuzat de conflict de interese. „Judecătorul îi dă consultațiile dorite inculpatului Duicu Ioan cu privire la problema dedusă în același timp judecății pe rolul Curții de Apel Craiova și îi dă asigurări că nu există nicio incompatibilitate în ceea ce îl privește pe președintele Consiliului Județean ( consultațiile juridice s-au dovedit a fi de calitate, judecătorul anticipând cu exactitate soluția care a fost și pronunțată de Curtea de Apel Craiova în dosarul inculpatului).
Nu este de competența materială a Curții de Apel București să analizeze dacă activitatea numitului Norel Popescu în legătură cu inculpatul Duicu de acordare de consultații juridice referitoare la un proces pe rol – după cum rezultă indicii din speță – este abatere disciplinară sau are vreo conotație infracțională în sensul exercitării fără drept a unei profesii sau activități ( profesia de avocat), aceste elemente putând face obiectul de interes al altor instituții, precum Inspecția Judiciară din cadrul CSM sau PICCJ.”
Duicu a spus în apărarea sa că i-a cerut părerea judecătorului pentru că era profesionist. „Cu Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți și în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcția de consilier județean este compatibilă cu funcția de de președinte de Consiliul Județean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu în apărarea sa.
Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012 conduce Tribunalul Mehedinți.
Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din consiliul a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu este și membru interimar al CSM fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce el a plecat din magistratură.
Judecătorul a decis să candideze pentru locul pe care îl ocupă acum temporar.
În oferta electorală a judecătorului Norel Popescu un capitol generos se referă la salarizarea magistraților. Judecătorul susține că bugetul sistemului judiciar nu ar trebui să mai fie manageriat de politicieni, ci direct de sistem. În plus, militează pentru creșteri salariale pentru judecători și eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește cuantumul sporurilor salariale.
În ultima declarație de avere Norel Popescu a declarat că deține două autovehicule, că are un credit luat de la Primăria Drobeta Turnu Severin în valoare de 19.735 euro (accesat în 2013 și scadent în 2038). Judecătorul a mai declarat și suma de 37.000 euro, precizând totodată că a câștigat 108.000 lei din venituri salariale.