Cine este Nicolae Dumitru, reținut de DNA în dosarul Microsoft. Legăturile pe care le are cu Elena Udrea și Gabriel Oprea

Cine este Nicolae Dumitru, reținut de DNA în dosarul Microsoft. Legăturile pe care le are cu Elena Udrea și Gabriel Oprea
Publicat: 28/10/2014, 19:34

Nicolae Dumitru are 49 de ani și este cunoscut ca proprietarul grupului de firme Niro. S-a născut în Ferentari. A povestit în 2007, într-un interviu pentru România Liberă, că în tinerețe a fost jucător de popice. Cu o avere evaluată, de Forbes România, la 60 de milioane euro, Nicolae Dumitru a povestit că a intrat în afaceri înainte de 1989. A relatat că producea clame și piepteni de plastic. După 1990 s-a asociat cu Constantin Salitra, fost colonel de miliție. Acum, Forbes România susține că grupul său are în componență 20 de companii ale căror active sunt evaluate la peste 600 milioane euro și o cifră de afaceri anuală de 180 milioane euro.

Ziarul Financiar nota, în 2012, că grupul de firme Niro administrează zonele comerciale Dragonul Roșu și Europa din Capitală. A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidențiale din Bucuresti, Central Park, (pe șoseaua Ștefan cel Mare) cu 458 de locuințe.

Complexul Dragonul Roșu, unde funcționează peste 5000 de magazine, a fost deseori în atenția presei datorită raziilor făcute de polițiști și procurori care au descoperit că acolo comercianții practică evaziunea fiscală la scară largă. Nicolae Dumitru mai deține o clădire de birouri și Grand Hotel Bulevard de pe Calea Victoriei din București. Presa a relatat că Nicolae Dumitru a anunțat la realizarea unui Chinatown pe o suprafață de 30 de hectare, lângă Dragonul Roșu. Nicolae Dumitru mai deține și o serie de restaurante în București.

Oprea și Niro în ONG-ul Casa România-China

Presa a relatat că Nicolae Dumitru și firmele sale au avut parteneriate de afaceri cu oameni de afaceri sau companii din China. El este secretar general al Casei România-China, un ONG al cărui scop autodeclarat este „promovarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie între România și China”. Directorul ONG-ului este chiar Gabriel Oprea, șeful UNPR.

În spațiul public a fost vehiculată și informația potrivit căreia televiziunea B1 Tv ar fi susținută financiar de către Nicolae Dumitru. Singura informație legată de acest aspect este o declarație a lui Nicolae Dumitru din 2010 care afirma că negocia o asociere cu proprietarii postului de televiziune de la acel moment. Nu există o confirmare oficială a calității de acționar sau finanțator direct al televiziunii.

Numărul 3 în partidul lui Oprea

În 2012, Nicolae Dumitru a intrat în UNPR, partidul vicepremierului Gabriel Oprea. El este acum secretar general adjunct și numărul 3 în partid. Dumitru are și funcția de președinte al departamentul „Relația cu mediul de afaceri”.

Asociat cu Elena Udrea și Cocoș

În 2006, Mugur Ciuvică îl acuza pe Dumitru Nicolae de apartentența sau asocierea la diverse grupuri interlope. Nicolae a respins toate aceste acuzații. Mediafax a relatat că, în cadrul unei conferințe de presă un reprezentant al grupului său de firme a arătat că societatea SC New Global Investments a fost înființată în 18 mai 2006, îi avea ca aționari pe Dorin Cocoș (25% din capitalul social), Elena Udrea (25%) și SC Niro 95 Impex (50%). Elena Udrea a fost membru PDL, iar acum candidează la preșsedinție din partea propriului partid, PMP.

În 2012 Gândul a relatat că Dumitru Niro urma să candideze la alegerile parlamentare într-un colegiu de deputat în Sectorul 2. Acesta nu a mai fost pus pe listă oficial.

În septembrie anul acesta, Nicolae Dumitru a fost cununat de către Gabriel Oprea. Potrivit unor surse gândul, la nuntă au fost prezenți Elena Udrea, Valeriu Zgonea, Cozmin Gușă, Rareș Bogdan, omul de afaceri Dorin Cocoș, dar și fostul șef al Securității, Iulian Vlad, și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

În 2006, Mugur Ciuvică l-a acuzat pe Dumitru Nicolae că are legături cu lumea interlopă. Ciuvică a susținut atunci că patronul Niro a fost asociat în anii 1990 cu Nicu Gheară. Dumitru Nicolae a susținut în 2007 că, dimpotrivă, a fost în conflict cu Nicu Gheară. A mai fost acuzat că este finul clanului Cămătaru. Șeful Niro a negat și această acuzație. „Sunt țigan și de aceea sunt asociat de lume cu interlopii. N-a ieșit acuzația pentru că nu a putut fi dovedită legatura mea cu ei”, declara el în 2007 pentru România Liberă

Nicolae Dumitru, investigat în dosarul Microsoft

Nicolae Dumitru a fost reținut, de DNA, pentru trafic de influență și spălare de bani în dosarul Microsoft. El este acuzat că a cerut de la Fujitsu Siemens 7,6 milioane dolari mită. În schimbul banilor, Nicolae Dumitru s-ar fi angajat să intervină la foștii miniștrii Dan Nica și Șerban Mihăilescu care urmau să aprobe contractele supraevaluate pentru achiziționarea de licențe informatice. „Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informaților, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă și primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, se arată într-un comunicat DNA.

Implicarea lui Niro în dosar

Numele oamenilor de afaceri Alexandru Bittner, Nicolae Dumitru (Niro) și Dinu Pescariu sunt amintite în megadosarul fraudelor din IT. Potrivit procurorilor, cei trei ar fi făcut parte din grupul coordonat de către Claudiu Florică, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers, compania care a intermediat furnizarea licențelor Microsoft. Procurorii spun că pentru achiziția licențelor Microsoft mai mulți foști miniștri ar fi luat mită, valoarea șpăgilor ajungând la 50 milioane dolari. DNA a cerut urmărirea penală a nouă minștri. Numele lui Victor Ponta este menționat în declarația unui martor din acest dosar.

Iată ce au reținut procurorii DNA într-unul din referate trimise la parlament prin care solicitau ridicarea imunității foștilor miniștri-parlamentari investigați:

„Din probatoriul testimonial administrat în cauză, documentele aferente încheierii contractului de licențiere Microsoft și derulării acestuia, au rezultat următoarele:

În anul 2003, Florică Claudiu, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, a identificat o oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României, sens în care a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea și respectiv derularea contractului prin susținerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influența pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului. Astfel, în această afacere au fost cooptați:

Dragoș Stan – administrator al firmei SCOP COMPUTERS SA (care avea ca principal obiect principal de activitate comerțul cu calculatoare, echipamente periferice și software), căruia îi revenea rolul de a asigura un circuit al sumelor de bani care să permită plata unor comisioane către persoanele decidente prin înființarea unor socități de tip Off – shore;

Khalil Abi Chahine – căruia îi revenea sarcina de a intermedia , direct sau prin intermediul altor persoane, relația cu Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) și Secretariatul General al Guvernului (SGG);

Culacov Nicolae Dan Constantin – administrator la OMNITECH TRADING SA, apropiat al ministrul Mihai Nicolae Tănăsescu, care a avut rolul de a obține aprobările de la Ministerul Finanțelor Publice și de a obține scrisoarea de confort;

Ujeniuc Alexandru – administrator al SC Dim Soft SRL, care avea rolul de a sigura suportul tehnic necesar vis-a-vis de relațiile îndelungate ale firmei cu Microsoft și relaționarea cu persoanele din conducerea Microsoft România, precum și deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie plătite foloase unor funcționari implicați;

Dinu Pescariu – care trebuia să asigure susținere financiară și relaționarea cu persoane ce aveau influență aspra unor membrii ai Guvernului, să asigure deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăți către miniștrii sau funcționarii implicați;

Nicolaescu Dragoș – care trebuia să asigure suport tehnic, deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăți către miniștrii sau funcționarii implicați;

Pletea Florin – pentru suport tehnic și deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăți către miniștrii sau funcționarii implicați;

Nicolae Dumitru – care trebuia să își exercite influența asupra unor membri ai Guvernului pentru a obține încheierea contractului – Șerban Mihăilescu, Nica Dan (foști membri ai Guvernului asupra cărora Nicolae Dumitru și-ar fi exercitat influența n.r.)

– pentru obținerea unui profit substanțial, care să asigure și plata sumelor pretinse de persoanele implicate a fost încheiat un singur contract pentru administrația publică și astfel, în funcție de numărul de licențe achiziționat, prețul era unul care permitea plata comisioanelor prin cuantumul discountului acordat (între 47 și 60% raportat la prețul de listă).

– discount-ul primit a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniștri și alte persoane implicate, iar diferența a fost împărțită de Florică Claudiu cu alți funcționari ai Fujitsu Siemens Computers.

Astfel, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost plătită în contul firmei Profinet, suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet, pe care erau împuterniciți Stan Dragoș Șerban, Thomas Heinstchel și Dinu Pescariu, au fost efectuate plăți către Slytherin Marketing Ltd, iar de aici către următoarele firme/persoane:

Running Toatal Group Ltd. – firmă controlată de Nicolae Dumitru, circa 7.500.000 USD,

Nero Invest – suma de 450.000 USD.

Menedil Associated SA – firmă controlată de Khalil Abi Chahine, circa 1.250.000 USD

Zonko Overseas Ltd. – firmă controlată de Dragoș Stan, circa 5.000.000 USD,

Atlantis AG – firmă controlată de Nicolae Culacov, circa 900.000 USD.

Adrian Ujeniuc – 440.000 USD

Pescariu Dinu – 3.200.000 USD.

Relevante în acest sens sunt următoarele declarații (ale unui martor n.r.):

„Mai întâi am înființat societatea Profinet Aktiengesselschaft (domiciliu fiscal în Liechtenstein) în care eram asociați eu, Dinu Pescariu și Thomas Heinschel, societate care urma să primească în baza unui contract de Asistență Tehnică și Consultanță (negociat cu conducerea FSC Austria și aprobat de FSC Austria și FSC Germania) sumele de bani de la Fujitsu Siemens Austria, care la rândul ei primea sumele de bani de la Guvernul României. Dinu Pescariu a fost cooptat în Profinet la sugestia lui Khalil, omul prin care se păstra legătura cu Nicolae Dumitru (…) probabil pentru a garanta plata sumelor de bani către aceștia iar Thomas Heinstchel a fost cooptat ca urmare a bunelor relații pe care le avea în lumea bancherilor din Elveția cât și cu Fujitsu Austria.

Fac precizarea că eram la curent cu acțiunile lui Claudiu Florică prin care acesta convenise cu Dinu Pescariu și Nicolae Dumitru și Khalil plata unor sume de bani pentru influența exercitată asupra funcționarilor publici.

După încheierea Contractului cu Guvernul României, FSC Austria a plătit în contul Profinet suma de 15.553.938 USD din care au fost direcționați către Nicolare Culacov suam de 2.250.000 USD (…), către Nicolae Dumitru și Khalil suma de 4.950.000 USD. Aceste sume au fost plătite cu titlu de trafic de influență.”

„În prima parte a anului 2004, Claudiu Florică a avut o întâlnire cu Alexandru Bittner care în perioada respectivă controla în numele și pentru Adrian Năstase orice contract de tehnică de calcul și software cu Guvernul României și ministerele sale, acestea solicitând un procent din respectivele contracte prin firmele off-shore pe care le controla, ca plată pentru obținerea semnăturilor la nivelul primului – ministru, Adrian Năstase.

În urma întâlnirii lui Claudiu Florică cu Alexandru Bittner sumele destinate mitelor au crescut și, ca urmare, managementul FSC a fost condiționat să semneze o creștere a prețului contractului de servicii fictive cu Profinet de la 14 milioane dolari la 15,5 milioane dolari, sumă plătită de FSC integral. Toate serviciile din contractul FSC cu Profinet erau servicii fictive, contractul fiind folosit exclusiv pentru justificare scoaterii din FSC a sumelor de bani necesare plății mitelor către persoanele implicate în decizia și derularea contractului”, afirmă martorul citat în referatul DNA.

DNA a deschis în urmă cu două luni cel mai mare dosar pe achizițiile din IT din România. Valoarea contractelor investigate de procurori depășește 1 miliard de euro. Pe lângă softurile livrate de Microsoft este investigat contractul pentru securizarea frontierelor. Lista achizițiilor supuse verificărilor este următoarea:

– Contractul de închiriere de licențe Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României și Microsoft Ireland, prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009;

– Contractul de închiriere de licențe Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicațiilor si Societății Informaționale și consorțiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract în derlare).

– Contractul privind Sistemul Educațional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco și Ministerul Educației, în valoare de 124 milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

– Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne și EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534 milioane EUR (extins în 2009 cu 200 milioane EUR).

De unde a plecat dosarul

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul licențelor informatice din școli în urma unei plângeri penale depuse de Guvernul Ponta. DNA investighează daca că în acest caz s-ar fi dat mită. La mijloc este vorba de un contract de 105 milioane dolari semnat în 2004 când premier era Adrian Năstase.

Urmărirea penală a DNA a început după ce Corpul de Control al premierului Ponta a sesizat o serie de posibile fapte de corupție ale foștilor miniștri Daniel Funeriu și Valerian Vreme. Hotărârile de Guvern din perioada Năstase și din 2008 (guvernul Tăriceanu) care vizează contractul de 105 milioane dolari au fost semnate de Dan Nica, Mihai Tănăsescu, Remus Pricopie, Varujan Vosganian.

Secretarul General al Guvernului, Ion Moraru, a fost chemat la DNA pentru audieri într-un dosar de corupție care vizează afacerea de 105 milioane dolari cu licențe pentru programe informatice. În aceeași cauză a fost audiat ieri și Eugen Bejinariu, fost Secretar General al Guvernului în cabinetul lui Adrian Năstase.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1.000 de zile de la declanşarea războiului din Ucraina