Prima pagină » Știri » Cine este noul director al DGPI. Tudose a semnat decizia de numire în funcție

Cine este noul director al DGPI. Tudose a semnat decizia de numire în funcție

Cine este noul director al DGPI. Tudose a semnat decizia de numire în funcție
Premierul Mihai Tudose a semnat decizia privind nuimirea colonelului Mihai-Cristian Mărculescu în funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă din subordinea MAI, el fiind împuternicit în 2016 să conducă DGPI de fostul premier Dacian Cioloș.

Decizia a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Potrivit acestei decizii, colonelul Mihai Cristian Mărculescu a fost numit în funcția de director general al DGPI.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este operaționalizată sută la sută de la 1 iunie 2017.

Principala atribuție a DGIPI este de protecție internă a Ministerului Afacerilor Interne, ofițerii desfășurând și activități de culegere de informații.

„Prin acest proces de operaționalizare și prin cadrul legal transparent, supus, în faza de elaborare, tuturor etapelor procedurale de dezbatere, au fost eliminate paralelismele cu atribuțiile celorlalte structuri ale statului și, de asemenea, au fost prevăzute garanții exprese privind legalitatea măsurilor și activităților specifice derulate de unitate”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Protecție Internă, postat pe site-ul instituției.

Direcția Generală de Protecție Internă este supusă controlului parlamentar, prin comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului. Astfel, anual sau la cererea Parlamentului, ministrul afacerilor interne prezintă rapoarte cu privire la activitatea DGPI în domeniul securității naționale. Organizarea, coordonarea și planificarea strategică a activității DGPI se face prin ordine și instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, structura organizatorică și numărul de posturi fiind stabilite tot prin ordin de ministru.

Spre deosebire de DIPI, DGPI nu mai are competențe în a derula activități de culegere de informații în scopul prevenirii și combaterii criminalității, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei și spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc.

Nouă structură a fost înființată după ce guvernul a decis în noiembrie desființarea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Decizia a fost luată după ce mai multe persoane din conducerea DIPI au fost puse sub învinuire, alături de fostul ministru Gabriel Oprea, pentru cheltuirea nelegală a fondurilor. Ulterior, un alt ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, a fost pus sub învinuire pentru refuzul de a desecretiza anumite documente DIPI.