Cine este pianistul român Radu Lupu, distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Comandor al Imperiului Britanic

Cine este pianistul român Radu Lupu, distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Comandor al Imperiului Britanic
Publicat: 03/01/2016, 14:51

Pianistul român Radu Lupu a fost distins, recent, cu acest titlu onorific din partea reginei Elizabeth a II-a, numărându-se printre personalitățile din toate domeniile care au fost înnobilate în preajma Anului Nou de regina Marii Britanii și cărora le vor fi înmânate aceste decorații în 2016.

Printre celebritățile decorate, alături de Radu Lupu, de către regina Marii Britanii se numără actorii Idris Elba, Imelda Staunton, Barbara Windsor, Sian Phillips și James Nesbitt, scenaristul Peter Morgan, și solistul trupei Blur, Damon Albarn.

Titlurile onorifice britanice sunt înmânate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din funcționari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern și de publicul larg.

În ordine descendentă, principalele titluri onorifice sunt cele de Cavaler/ Dame al/a Imperiului Britanic, CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic), OBE (Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic) și MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic). Tradiția cere ca în cazul Cavalerilor formula de adresare să conțină titlul „Sir”, în cazul bărbaților, și „Dame”, în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.

Aceste onoruri reprezintă un fel de răsplată pentru politicieni, diplomați și funcționari cu o carieră îndelungată, dar lista – care este publicată de două ori pe an – include, de asemenea, multe celebrități și persoane necunoscute în afara comunității sau domeniului în care activează.

Radu Lupu, în vârstă de 70 de ani, este în prezent unul dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internațional.

Radu Lupu a concertat la ediția din 2013 a Festivalului „George Enescu”, care a fost deschisă printr-un concert susținut de celebrul pianist român alături de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

Născut la Galați, pe 30 noiembrie 1945, pianistul Radu Lupu este artistul despre care s-a spus că „a adus cel mai aproape muzica de vorbire”, potrivit site-ului Festivalului Enescu.

La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu și la vârsta de 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuși. A urmat liceul la Galați. După absolvirea Școlii Populare de Artă din Brașov, și-a continuat studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

În 1966, în perioada studiilor din Rusia, a concertat la Moscova și Leningrad și a participat la Concursul de pian „Van Cliburn” de la Fort Worth, Texas, unde a câștigat premiul I. Înainte de finalizarea studiilor a mai câștigat două prestigioase premii I: la Festivalul Internațional „George Enescu” (1967) și la Concursul internațional de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969).

În anul 1969, a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea „Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3”, de Ludwig van Beethoven. „A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experiență de viață, cu alternanțele sale de dezolare și mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire”, a scris atunci jurnalistul Joan Chissell în prestigioasa publicație The Times.

Cariera lui Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York). A urmat un turneu de doi ani în SUA, cu Orchestra Filarmonicii din New York. Ulterior, a întreprins cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite și în Asia (Israel și China).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?