Cine este procurorul din cazul Caracal: A fost premiat de Laura Codruța Kovesi pentru merite deosebite
Popescu este purtător de cuvânt al parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal și a fost, pe rând, membru al mai multor asociații de magistrați, precum Asociația Procurorilor din România și Asociația Magistraților din România. Magistratul încasează lunar un salariu de peste 10.000 de lei, este căsătorit, soția sa este psiholog în Caracal și au împreună o fetiță.
Procurorul din Caracal a fost premiat în 2010 de către șeful Parchetului General, la acea vreme Laura Codruța Kovesi, pentru merite deosebite, precum instrumentarea unui număr mare de cauze, un număr ridicat de rechizitorii, cauze complexe sau cu impact în comunitate.
La acea vreme, cu ocazia acordării premiului, Kovesi le spunea magistraților din subordinea sa că: ,,Avem nevoie de un efort comun pentru a găsi soluții care să împace ideile și viziunile diferite prin echilibrul dintre lege, realitatea socială și responsabilitatea profesională, pentru a nu ne irosi energiile în lupte inutile. Am încredere că vom da dovadă de responsabilitate, pentru că fără voința de schimbare, deschidere si mai ales solidaritate nu vom reuși să construim nimic durabil si validat social. Sunt convinsă că împreună vom reuși să facem din Ministerul Public o instituție performantă și respectată”.
La 9 ani ani distanță, procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care a solicitat și primit mandat de percheziție pentru a pătrunde în casa lui Gheorghe Dincă, bărbatul care ar fi ucis-o pe Alexandra Măceșanu, ar fi dat ordin polițiștilor să nu intre până la ora 6.00 în locuința acestuia.
MEDIAFAX l-a contactat pe prim procurorul de pe lângă parchetul Judecătoriei Caracal pentru o poziție pe această situație, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajelor.
Totodată, reprezentanții parchetului din Caracal au precizat că procurorul s-a prezentat până acum la serviciu.
Joi, Popescu va afla dacă este sau nu suspendat din funcție.
Procurorii CSM se întrunesc pentru a discuta propunerea inspectorilor judiciari de suspendare a procurorului din Caracal, care nu ar fi permis agenților de poliție să încalce mandatul de percheziție și să descindă în casa lui Gheorghe Dincă din Caracal înainte de ora 6:00.
Secția pentru procurori a CSM se întrunește după ce Inspecția Judiciară a anunțat, miercuri, că a început cercetarea disciplinară față de procurorul Cristian Ovidiu Popescu. Inspecția a propus CSM suspendarea acestuia din funcție până la încheierea cercetării disciplinare.
„Inspectorii judiciari din cadrul Direcției de inspecție pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare față de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârșirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcției cu gravă neglijență”, se arată în informarea Inspecției Judiciare.
La rândul său, Nicolae Alexe, fost adjunct IPJ Olt, a declarat că a propus procurorilor care se ocupau de dispariția Alexandrei (între care și Cristian Popescu), să intre în flagrant în casa lui Gheorghe Dincă, invocând prevederea din Constituție care le permitea acest lucru, însă magistrații nu au fost de acord, deoarece nu erau siguri că victima e acolo.
Totodată, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în cadrul unei discuții, procurorul de caz a subliniat că ar proceda la fel.