Cine este profesorul universitar numit de Ponta la șefia INS
Profesorul universitar Andrei Tudorel, conducător de doctorate la Academia de Studii Economice, specializarea Statistică și Cibernetică Economică, a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea Institutului Național de Statistică (INS), prin decizie semnată vineri.
Din octombrie 2007, Andrei Tudorel este și cercetător științific asociat la Institutul de Previziune Economică al Academiei Române.
În 1998 a fost statistician la Banca Mondială, pentru analiza unor aspecte legate de reforma finanțării sistemului de învățământ, iar în 2006-2007 a lucrat la Comisia Națională de Prognoză, ca membru în proiect Phare.
Premierul Victor Ponta a anunțat, pe 3 ianuarie, că o eroare de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ținta de deficit stabilită.
O zi mai târziu, Ponta a spus că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică pentru „greșeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.
Vergil Voineagu a fost astfel demis de către premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului Național de Statistică, atribuțiile de președinte urmând să fie exercitate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreședinte al instituției. Gered Beatrix are sprijinul UDMR.
Pe de altă parte, INS a anunțat că a respectat metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare – provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni) – iar diferențele între ele sunt inerente și nu reprezintă erori de calcul.
INS precizează că la estimarea PIB în varianta provizorie sunt într-o mare masură surse indirecte, metode de estimare și extrapolare, în lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentată în luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.
La varianta semidefinitivă, unde rezultatul a fost transmis în luna decembrie, în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete și mai detaliate față de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.