Prima pagină » Știri » Cine este Remus Vulpescu, șeful OPSPI, fost jurnalist și pasionat de „pilotaj auto supersport”, omul care a inventat privatizarea live și pe persoană fizică

Cine este Remus Vulpescu, șeful OPSPI, fost jurnalist și pasionat de „pilotaj auto supersport”, omul care a inventat privatizarea live și pe persoană fizică

Remus Vulpescu, avocat și lichidator judiciar a fost numit șef al privatizărilor din România pe 15 mai de către ministrul Economiei, Daniel Chițoiu după ce anterior premierul Ponta îl instalase director al Corpului de Control al guvernului. Vulpescu este cel care a semnat și intrarea în insolvență a Hidroelctrica

Remus Vulpescu, avocat și lichidator judiciar a fost numit șef al privatizărilor din România pe 15 mai de către ministrul Economiei, Daniel Chițoiu după ce anterior premierul Ponta îl instalase director al Corpului de Control al guvernului. Vulpescu este cel care a semnat și intrarea în insolvență a Hidroelectrica. În insolvență a intrat în 2008 și una din firmele deținute de Remus Vulpescu. Compania Carrefour a cerut atunci falimentul societății deținute de Remus Vulpescu. Șeful OPSPI spune în CV că activat ca jurnalist și a făcut parte din delegațiile care îl însoțeau în străinătate pe fostul premier Nicolae Văcăroiu. Vulpescu mai spune că împărtășește pasiunea pentru mașini a premierului Ponta, fiind activ în Campionatul Național de Off-Road.

La venirea guvernului Victor Ponta, Remus Vulpescu a fost numit director general al Corpului de Control al prim-ministrului. Pe 15 mai este numit membru al CA al Hidorelectrica și apoi președinte al CA. După 3 zile Vulpescu este numit în funcția de președinte al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizărilor în Industrie (OPSPI) de către ministrul Economiei, Daniel Chițoiu. Potrivit CV-ului, Remus Vulpescu este avocat și lichidator judiciar. Menționează că în perioada 2009-2012 a activat ca lichidator judiciar. Vulpescu mai spune că este licențiat în drept, dar și în științe politice.

Vulpescu împărtășește pasiunea premierului Ponta pentru sporturile auto. Șeful privatizărilor spune că este activ în Campionatul Național de Off-Road, dar și că este pasionat de „pilotaj auto supersport”. O altă pasiune a lui Vulpescu sunt scufundările și tir cu arcul. Citește aici CV-ul lui Remus Vulpescu.

Timp de 2 ani între 94-96 Vulpescu dezvăluie că a fost jurnalist la postul public de televiziune. La TVR, Vulpescu a acoperit activitatea guvernului și menționează că a făcut parte din delegațiile în străinătate ale premierului Nicolae Văcăroiu. Deși spune că este membru în Baroul București, Vulpescu nu apare pe lista baroului. Îl regăsim, totuși, înregistrat la Baroul Ilfov.

În iunie Remus Vulpescu a fost din nou în centrul atenției în cazul insolvenței Hidroelectrica. În calitate de președinte Consiliului de Administrație al Hidroelectrica a semnat cererea de intrare în insolvență a companiei. Numele lui Vulpescu a mai fost amintit pe 30 iunie când și-a dat demisia din funcția de membru al Consiliului de Administrație al Transelectrica. Atunci Vulpescu a declarat că demisionează invocând o legătură neprincipială dintre un alt administrator cu unul dintre „băieți deștepți” din energie, Energy Holding.

Practician în insolvență cu firma în faliment

Vulpescu a fost acționar la companiile Pro Romania Holding și Integral Media. Ambele companii apar la Registrul Comerțului ca radiate. O însemnare din Monitorul Oficial arată că Remus Vulpescu a fost asociat în compania Net Marketing cu cetățeanul KAMARA ALLIEU cetățean liberian care în 2005 a înființat în Romania o companie de cercetare a pieței de consum.

Potrivit înregistrărilor de pe portalul instanțelor una din firmele deținute în trecut de Remus Vulpescu a intrat în faliment și a fost radiată în urma procedurii de insolvență. În 1999 Vulpescu a înregistrat compania Integral Media. În 2007 compania Carrefour Romania SA a cerut insolvența Integral Media SRL al cărei acționar unic era Remus Vulpescu. În final în 2010 Tribunalul București închide procedura de insolvență și radiează compania lui Vulpescu din Registrul Comerțului. „Aprobă Raportul final de activitate iar în baza art. 132 alin. 2 din Legea 85/2006 inchide procedura insolvenței împotriva debitorului SC INTEGRAL MEDIA SRL. Radiază societatea debitoare din Registrul Comerțului BUCURESTI „, se precizează în minuta procesului.

Compania deținută de Vulpescu a avut și un diferend juridic cu RCS-RDS în urma căruia compania de cablu a fost obliată să-i plătească lui Vulpescu suma de 273.797,83 lei. Din minuta procesului se înțelege că între cele două companii a existat un contract care a fost anulat în instanță.

Declarațiile lui Vulpescu despre privatizarea Oltchim:

Vineri 21 septembrie după ce finalizarea licitatației Remus Vulpescu a declarat pentru gândul că în ceea ce privește capacitatea financiară a lui Dan Diaconescu de a plăti cele 203 milioane de lei că nu se îndoiește „în acest moment” de capacitatea lui de a plăti suma angajată. „Dacă ne-am fi îndoit (cei din comisia de licitație, n.r.) nu l-am fi declarat adjudecator”, a explicat el. Vulpescu a explicat și cum se poate realiza o privatizare pe „persoană fizică” în România.

Una din declarațiile controversate ale lui Remus Vulpescu a fost făcut tot vineri 21 septembrie când la B1Tv a declarat că banii din provatizarea Oltchim vor ajunge tot la Oltchim. „Dupa ce primim banii de la Dan Diaconescu, ii transferam la Oltchim, pentru plata salariilor si repornirea combinatului”, a declarat Vulpescu. El a fost ulterior contrazis de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.

Vulpescu despre Diaconescu: Sperăm să fiți investitorul care spuneți că sunteți

Vineri în debutul licitației Remus Vulpescu a preluat pentru scurt timp haina de moderator TV și a făcut o scurtă prezentare a celor înscriși la licitație. „Conservatorismul, inerția, indecizia, mizele personale economice, politice, sunt principalele motive pentru care privatizarea Oltchim a ajuns până în 2012 fără să se fi înfăptuit. Reprezentantul PCC este bănuit de acte de ostilitate față de Oltchim, dar care vine la această privatizare așa cum a spus dintodeauna că va veni. Reprezentantul Chimcomplex știe ce înseamnă privatizare, mai ales privatizare în industria chimică. Sper să aveți forța financiară să vă ocupați de Oltchim dacă veți câștiga. Domnule Vuza care reprezentați Aisa Invest sunteți un om de afaceri bine cunoscut și experimentat în privatizare. Sperăm să aveți și dumneavoastră forța financiară pentru a-i elimina pe ceilati. Domnule Dan Diaconescu sunteți un om de media, sunteți într-o etapă în care aveți un calendar politic, vă construiți și un calendar ivestițional. Există și îndoieli și reticență în privința dvs, dar ați avut o abordare proprie pentru privatizare. Sperăm să fiți investitorul care spuneți că sunțeți. „

Vulpescu către Diaconescu: V-aș ruga să nu ne luăm de mână. Nu suntem noi stăpânii timpului

La depunerea ofertelor pe 20 septembrie presa a înregistrat un nou episod de contre dintre Vulpescu și Dan Diaconescu. Vulpescu a participat activ la show-ul lui Dan Diaconescu cu replici acide. Sediul Ministerului Economiei s-a transformat într-un veritabil platou de televiziune, în care Dan Diaconescu schimbă replici acide și acuze cu șeful privatizării, Remus Vulpescu. „Suntem pe tv?”, a șoptit peste umăr Diaconescu. Toate televiziunile transmit în direct cearta, fără ca vreun oficial sau om de ordine să intervină. „Este un fals mizerabil, meschin”, i-a spus Remus Vulpescu lui Diaconescu, referindu-se la un document prezentat de omul de televiziune.

Dan Diaconescu a prezentat o presupusă scrisoare, din partea unei firme al cărei nume nu a dorit să îl prezinte, dar a lăsat să se înțeleagă că e vorba de Gazprom. „Vă bucurați ca un copil”, i-a spus Diaconescu lui Vulpescu.

Dialogul Dan Diaconescu – Remus Vulpescu

Vulpescu: V-aș ruga să nu ne luăm de mână. Nu suntem noi stăpânii timpului.
Diaconescu: Vreți să dați combinatul la fier vechi și să faceți un jaf la Oltchim. Vreau să zic jos labele de pe Oltchim, jos labele lui Vulpescu și Ponta. Ce oră trecem acolo?

Citește mai multe aici

Autor

Citește și