Cine este românul condamnat la moarte în Malaezia

Cine este românul condamnat la moarte în Malaezia
Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului trecut, cu o lună înainte de a fi arestat, spune primarului localității, precizând că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanți de droguri.
Publicat: 16/10/2013, 13:12
Actualizat: 04/07/2014, 14:54

Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului trecut, cu o lună înainte de a fi arestat, spune primarului localității, precizând că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanți de droguri.

Tânărul în vârstă de 21 de ani, care a fost condamnat la moarte de către un tribunal din Malaezia, pentru trafic de droguri, este din comuna prahoveană Telega, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul acestei localități, Ilie Gheorghe.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată și bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulți ani.

„Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulți ani din localitate. El a rămas cu tatăl și cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcționar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învățătură, dar știți cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe.

El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului trecut, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor”.

„După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă și cu așa ceva, și a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun”, a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului trecut, a aflat că el a fost arestat și trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri.

Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială și recomandări care să îl ajute în fața instanței.

După aflarea sentinței pronunțate de tribunalul malaezian, primarul Ilie Gheorghe a spus că intenționează să propună Consiliului Local o hotărâre prin care să acorde un sprijin financiar familiei tânărului, pentru ca aceasta să se poată deplasa în Malaezia. Primarul a precizat însă că nu poate fi vorba despre o sumă foarte mare alocată de la bugetul local, ci „undeva la o mie de euro”.

Tânărul de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiție din Malaysia pentru trafic de droguri, relatează New Straits Times, în ediția electronică.

Bărbatul, care lucra ca șofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de droguri, la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, fiind descoperite, în 26 iunie 2012, 1.494 de grame de metamfetamină.

MAE a informat, miercuri dimineață, că hotărârea de condamnare la moarte a tânărului nu este una definitivă, sentința urmând să fie supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală, precizând că urmează să mai aibă loc alte două căi de atac.

„Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaște foarte bine situația cetățeanului român si este implicată în acordarea de asistență consulară încă de la apariția acestui caz. Totodată, este menținut contactul permanent cu acesta, cu familia sa și autoritățile locale. Potrivit informațiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentința urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

În precizare se arată că prin intermediul MAE cetățeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât și de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

„În marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut o discuție cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părții române cu privire la situația cetățenilor români, cât și faptul că autoritățile române urmăresc atent desfășurarea proceselor. Cetățeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei. La inițiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanți ai autorităților române (DIICOT, Ministerul Justiției, Agenția Națională Antidrog, Inspectoratul General al Poliției Române, precum și consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activității acestui grup de lucru, autoritățile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaților”, mai preciza MAE.

Ministerul mai spune că a fost începută o campanie referitoare la conștientizarea pericolelor la care se expun cărăușii de droguri.

„Această campanie este derulată atât prin media, cât și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din străinătate. Atât Centrala MAE cât și o serie de misiuni diplomatice române sunt în contact cu o serie de ministere de externe europene, încă de la debutul acestui caz, în vederea identificării celor mai adecvate mijloace de asistență consulară în astfel de cazuri. Totodată, în contextul eforturilor depuse, o delegație din Centrala MAE a efectuat o vizită la Kuala Lumpur pentru a urmări la fața locului desfășurarea proceselor”, mai precizează MAE, menționând că misiunea diplomatică este pregătită să acorde asistență și protecție consulară în limita competențelor.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!