Cine este „vedeta” noii echipe a premierului britanic David Cameron

Publicat: 11 05. 2015, 20:02

Potrivit Sky News, Cameron a anunțat că Johnson, care a fost ales săptămâna trecută parlamentar la Uxbridge, urmează să facă parte din Cabinet, fără să portofoliu și atribuții, timp de un an, până când își încheie mandatul de primar al capitalei britanice.

Fostului bancher Sajid Javid, fost ministru al Culturii, i-a oferit postul de ministru al Comerțului, deținut anterior, timp de cinci ani, de către liberal-democratul Vince Cable, care nu a fost reales parlamentar la Twickenham. Javid este înlocuit ca ministru al Culturii de către John Whittingdale, care urmează să reformeze statutul BBC.

O treime din membrii noului Cabinet urmează să fie femei. Amber Rudd a fost propusă ministru al Energiei și modificărilor climatice, post deținut anterior de către liberal-democratul Ed Davey, care și-a pierdut mandatul săptămâna trecută, iar Priti Patel ministru al Angajărilor, post deținut anterior de către conservatoarea Esther McVey, care nu a fost realeasă.

„Primarul a acceptat invitația premierului de a se alătura Cabinetului politic”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, adăugând că primarul va face parte din Guvern după ce își va finaliza mandatul, în mai 2016.

Cameron a anunțat, de asemenea, că Robert Halfon urmează să devină adjunctul lui Grant Shapps, președintele Partidului Conservator.

El și-a anunțat noua echipă în cadrul unei reuniuni a Comisiei 1922, o influentă comisie a parlamentarilor conservatori, unde a fost întâmpinat cu aplauze și unde le-a spus jurnaliștilor – în glumă – că va da YouGov în judecată pentru sondajele care-i prezentau pe conservatori și laburiști la egalitate înainte de alegerile generale de joi.

În pofida victoriei în alegeri, Cameron este nevoit să guverneze susținut de o majoritate parlamentară fragilă și să mențină ordinea în partid.

Premierul a anunțat duminică faptul că Iain Duncan Smith va rămâne însărcinat, în cadrul Guvernului, cu reformele în domeniile bunăstării, ca ministru al Muncii și Pensiilor. Acesta și-a păstrat postul în noul Cabinet, alături de miniștrii Finanțelor George Osborne, Afacerilor Interne Theresa May, Afacerilor Externe Philip Hammond, Educației Nicky Morgan și Apărării Michael Fallon. Michael Gove a fost propus ca ministru al Justiției și Lord Cancelar sâmbătă.