Prima pagină » Știri » Cine este ziaristul care îi dădea lui Oprescu „informații pe surse” de la DNA că va fi arestat

Cine este ziaristul care îi dădea lui Oprescu „informații pe surse” de la DNA că va fi arestat

Cine este ziaristul care îi dădea lui Oprescu
Cine este ziaristul care îi dădea lui Oprescu "informații pe surse" de la DNA că va fi arestat

 În motivarea deciziei din 14 septembrie, prin care judecătorii de la Curtea de Apel București au menținut măsura arestării preventive față de Oprescu, se află și pasaje din declarația dată de primar în sala de judecată.

„Contestatorul-inculpat, având ultimul cuvânt, arată că achiesează la concluziile apărătorului său. Arată că instanța judecă o cauză a unei persoane în apropiere de sfârșitul vieții profesionale. Consideră că a greșit de-a lungul timpului pentru că a făcut atât bine. Nu poate să accepte să rămână cu eticheta pe care domnii procurori doresc să i-o așeze pe frunte, în sensul că este un om neonorabil. Precizează că a trăit 7 ani la Primăria Capitalei între agonie și extaz, aproape în fiecare zi venea câte o persoană să-l anunțe că va fi arestat a doua zi. Mai mult de vreo doi ani de zile îi dădea afară pe cei care începeau cu aceste probleme și veneau cu asemenea zvonuri. La interpelarea instanței, arată că în principal Rareș Bogdan venea cu „informații pe surse” de la DNA și chiar și domnul Gușă îi aducea asemenea zvonuri”, le-a spus Oprescu judecătorilor.

Oprescu a adăugat că, în cei 40 de ani de viață profesională, nu a luat mită și a continuat să susțină că a fost mereu atenționat de diverse persoane că „i se pregătește ceva”.

„Arată că a auzit zeci de legende urbane cum că ar fi proprietarul a jumătate din București. De asemenea, arată că a fost întrebat de ce și-a luat avocat și a răspuns că nu și-a luat avocat acum 2 luni, ci în urmă cu un 1 an de zile. Precizează că și-a angajat avocat deoarece i-a fost frică să nu fie provocat, îi era teamă de delațiuni. În ceea ce privește persoanele cu care lucrează, precizează că este o persoană apropiată de subalterni, dar nu a acceptat niciodată să fie folosit de oameni care sunt hoți. De 7 ani vede cu proprii ochi că niciunei puteri politice nu i-a convenit că era independent, că nu avea stăpân, că nu i se dădeau ordine. În urmă cu 2 săptămâni, Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, i-a spus că ‘i se pregătește ceva’, dar că nu marșează la asemenea chestiuni, după care a plecat: precizează că nu l-a crezut. Arată că zilnic citește peste 700 de acte, pleacă cel mai devreme de la primărie la orele 21,30-23,00. Accentuează că nu a cerut niciodată bani, mită, nu a condiționat, are peste 26.000 de angajați de care răspunde, mai mult a făcut controale și i-a dat afară pe cei care nu au respectat legea”, a mai spus Oprescu.

Primarul a mai declarat în sala de judecată că nu a știut că Bogdan Popa (directorul Centrului Cultural Palatele Brâncovenești) ia mită, iar dacă ar fi știut l-ar fi dat afară.

În ceea ce o privește pe Oana Grigore, Oprescu a precizat că o cunoaște de la Direcția de Mediu din PMB, unde aceasta din urmă este director, iar în această calitate a participat la desfășurarea de evenimente legate de mediu la Palatele Brâncovenești.

Primarul a mai arătat că pe numele său au fost formulate sute de plângeri penale, dintre care 110 pentru situația câinilor fără stăpân, însă a primit neînceperea urmăririi penale.

De asemenea, niciunul din controalele Curții de Conturi nu a sesizat nimic, nici auditul intern care la rândul său a fost controlat de Curtea de Conturi.

„Este obișnuit cu lupta politică și după peste 40 de ani de muncă nu concepe că plece cu eticheta de om necinstit. Consideră că trebuia să fie nebun, ca în condițiile în care doi din directorii săi au fost reținuți, să se gândească cineva să ia mită. Încă o dată accentuează că nu a primit mită, dorește să repună adevărul în drepturile istorice, să se afle adevărul. Un ultim aspect privind sondajele de opinie arată că, imediat ce a fost clasat al doilea după președinte, s-a prezentat la domnul avocat pentru că știa ce înseamnă asta”, a mai declarat Oprescu.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, în urma unei decizii a Tribunalului București, decizie menținută pe 14 septembrie de Curtea de Apel București.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, precizează DNA.