Prima pagină » Știri » Cine face parte din conducerea Serviciului Român de Informații. Eduard Raul Hellvig, al cincilea director al instituției

Cine face parte din conducerea Serviciului Român de Informații. Eduard Raul Hellvig, al cincilea director al instituției

Cine face parte din conducerea Serviciului Român de Informații. Eduard Raul Hellvig, al cincilea director al instituției
Cine face parte din conducerea Serviciului Român de Informații. Eduard Raul Hellvig, al cincilea director al instituției

Prin Hotărârea nr. 15 a Parlamentului României, Eduard Raul Hellvig a devenit cel de-al cincilea director, la data de 2 martie 2015.

Eduard Raul Hellvig, al cincilea director al SRI

Eduard Raul Hellvig a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997, ulterior dobândind titlul științific de doctor în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (2009).

Și-a consolidat profilul academic în domeniul studiilor de securitate, urmând cursurile Colegiului Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I“ (2005-2006) și Programul pe probleme de terorism şi studii de securitate (PTSS) organizat de Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall“ din Garmisch-Partenkirchen, Germania (2006).

În legislatura 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României, calitate în care a deținut funcția de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (oct 2005 – sept 2008) și de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (subcomisia pentru securitate). Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a devenit unul dintre primii europarlamentari ai României (1 ian – 9 dec 2007).

În anul 2012 a deținut portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar în urma alegerilor parlamentare de la finele aceluiași an a câștigat un nou mandat de deputat. În cadrul acestei legislaturi a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților (dec 2012 – sept 2013), membru în Comisia pentru politică externă (până în feb 2013), în Comisia pentru Afaceri Europene (din feb 2013) și în Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO (20 dec 2012 – 3 sept 2013).

Mandatul său de deputat s-a încheiat la 3 septembrie 2013, ca urmare a revenirii în Parlamentul European (sept 2013 – iun 2014). Și-a reconfirmat calitatea de europarlamentar și după alegerile din mai 2014, însă decide să renunțe la aceasta odată cu validarea sa, de către Parlamentul României, în funcția de director al Serviciului Român de Informații.

Vorbește fluent limba engleză.

S-a născut la 27 octombrie 1974, în Zalău, județul Sălaj. Este căsătorit și are un copil.

Hellvig, audiat în Parlament în scandalul „Ardealul”

Directorul SRI Eduard Hellvig a fost audiat, la începutul lunii mai, în Parlament, subiectul audierii fiind afirmaţia preşedintelui Iohannis privind înţelegerea între PSD şi UDMR privind Ardealul.

Eduard Hellvig va fi audiat, marţi, în comisia de control a SRI pentru a lămuri problema colaborării dintre PSD, UDMR şi oameni politici din Ungaria. Şeful SRI va trebui să pună la dispoziţie informaţii pentru a stabili dacă acuzaţiile preşedintelui Iohannis privind vânzarea Ardealului sunt fondate.

Scrisoare către politicieni: Agresiuni contra SRI!

Directorul SRI cerea, într-o scrisoare transmisă liderilor politici în 2019, ca aceștia să se implice într-o dezbatere privind modernizarea legislației ce vizează SRI și vorbește despre agresiuni îndreptate împotriva instituției. E. Hellvig dă și câteva explicații privind protocolul din 2016, pe care l-a semnat.

Prim-adjunct al directorului SRI – general-locotenent Răzvan Ionescu

Domnul general-locotenent Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general-locotenent Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

Adjunct al directorului SRI – general de brigadă Cristian Bizadea

Domnul general de brigadă Cristian Bizadea, anterior numirii, a ocupat poziția de șef al Cabinetului Directorului SRI.

De la angajarea în Serviciu, în anul 2001, a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În această calitate, a participat la operaţiuni derulate în cooperare cu parteneri interni și externi ai SRI.

A coordonat și contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituțională a SRI.

În anul 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București, cu teza intitulată „Orientul Mijlociu Extins – o perspectivă demopolitică”.

Este lector universitar și a predat cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea din București și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

Este licențiat în drept al Universității „Lucian Blaga” Sibiu și are un master în comunicare și relații publice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Vorbește fluent limba engleză.

S-a născut în anul 1976, în București. Este căsătorit și are un copil.

Adjunct al directorului SRI – general de brigadă Adrian Ciocîrlan

Domnul general de brigadă Adrian Ciocîrlan, anterior numirii, până în anul 2010, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul Direcției Generale Contraspionaj. În perioada 2010-2013, a fost șeful Direcției de Informații a Municipiului București. Între 2013-2016, a condus Direcția Generală Apărarea Constituției.

În anul 2015 i-a fost acordat gradul de general de brigadă.

A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil contraspionaj, în cooperare cu parteneri externi ai SRI.

Adrian Ciocîrlan a absolvit cursuri de pregătire în domeniul intelligence și studii de securitate desfășurate în țară și străinătate.

A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit în anul 1996.

Vorbește fluent limba engleză și limba franceză.

S-a născut la 25 mai 1974, în București. Este divorțat și are doi copii.

Adjunct al directorului SRI – general-locotenent George-Viorel Voinescu

General-locotenent George-Viorel Voinescu a fost numit adjunct al Directorului Serviciului Român de Informaţii la data de 27 iulie 2005.

În anul 2007 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcţia de adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului şi al Direcţiei Financiare a Serviciului Român de Informaţii.

În anul 2011 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Economie şi afaceri internaţionale la Academia de Studii Economice din Bucureşti, cu teza intitulată „Impactul terorismului asupra economiei mondiale”.

În anul 2006 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

În anul 1999 a absolvit cursul postuniversitar de Contabilitate Informatizată în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În anul 1985 a absolvit cursurile Scolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Balcescu” din Sibiu, specialitatea Finanţe.

A urmat cursurile Facultăţii de Logistică din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Finanţe, pe care a absolvit-o în anul 1994.

Vorbeşte limba franceză.

S-a născut la 21 octombrie 1963 în oraşul Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Are un copil.

Autor

Citește și