Prima pagină » Știri » Cine l-a ajutat pe fiul ministrului Apărării să intre în legătură cu interlopii din Cluj

Cine l-a ajutat pe fiul ministrului Apărării să intre în legătură cu interlopii din Cluj

Cine l-a ajutat pe fiul ministrului Apărării să intre în legătură cu interlopii din Cluj
Interlopul Nuredin Beinur i-a facilitat legătura lui Dumitru Samson - fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu -, în Cluj, cu Bogdan Măgurean, zis Kamaz, pentru fraudarea referendumului, în acest sens fiind angrenați interlopi și lideri ai unor comunități rome, susțin anchetatorii

Interlopul Nuredin Beinur i-a facilitat legătura lui Dumitru Samson – fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu -, în Cluj, cu Bogdan Măgurean, zis Kamaz, pentru fraudarea referendumului, în acest sens fiind angrenați interlopi și lideri ai unor comunități rome, susțin anchetatorii.

Rechizitoriul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului instanței supreme a devenit public odată cu trimiterea în judecată a lui Samson.

Conform documentului, acțiunile solicitate lui Măgurean Bogdan Cristian „erau stabilite pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot unde să aplice ștampila pe varianta cu răspunsul DA, iar, pe de altă parte, să pregătească în localități de pe raza județelor Cluj, Alba, Sălaj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș, echipe de câte trei-cinci băieți, interlopi, care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin”.

Bogdan Cristian Măgurean și Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobrițoiu, au fost deferiți justiției, alături de alte 15 persoane pentru oferire de bani și bunuri în scopul determinării alegătorului să meargă la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

„În prezentul act de inculpare se reține că, în contextul organizării la data de 29 iulie 2012 a referendumului pentru demiterea președintelui României, învinuitul Samson Dumitru a organizat o acțiune de mobilizare a electoratului la nivelul județului Cluj prin persuadarea alegătorilor în exercitarea dreptului la vot în schimbul unor foloase materiale constând în bani, produse alimentare (mâncare și băutură)”, notează procurorii SUPC în rechizitoriul înaintat Judecătoriei Cluj-Napoca și obținut de agenția MEDIAFAX.

Anchetatorii au stabilit că, pentru a realiza acțiunea propusă, Samson Dumitru a apelat la sprijinul lui Nica Tudorel, Bițu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraș Gigi Daniel pe care i-a adus în acest scop din București, precum și la Măgurean Bogdan Cristian, cunoscut în mediul interlop local din Cluj Napoca, cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunități de etnie rromă, populate de persoane lipsite de resurse financiare, pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot contra unor sume de bani.

Potrivit dispozițiilor legale, pentru validarea referendumului, era necesar ca un procent de peste 50 la sută din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente să se prezinte la urne și să-și exercite dreptul constituțional de a vota. Astfel, era necesar ca alegătorii să se prezinte la vot și să voteze pentru demiterea președintelui, însă, și mai importantă era atingerea pragului pentru validarea referendumului, situație ce impunea o prezență masivă la vot.

În rechizitoriu se arată că pentru a reuși atingerea obiectivului propus, Samson Dumitru nu a făcut nicio economie de resurse financiare și a apelat la multiple cunoștințe, chiar din mediul infracțional, pentru a găsi modalitățile concrete și eficiente de ducere la urne a alegătorilor.

Activitățile dirijate de acuzați, aflați în data de 29 iulie 2012 la sediul Partidului Național Liberal Cluj din Cluj Napoca, „au avut ca rezultat mobilizarea la vot a persoanelor din comunitățile rome din zona Pata Rât (cunoscută ca groapa de gunoi a municipiului Cluj Napoca, unde locuiesc mai multe comunități rrome, în așa-zisul cartier Dallas) cărora le-au fost promise mâncare și băutură, iar liderilor li s-au promis sume de bani, precum și a comunității rome din comuna Florești, județul Cluj, persoanele din această comunitate fiind duse la votare în municipiul Câmpia Turzii urmare a oferirii unor sume de bani”, se arată în documentul citat.

În cazul ambelor comunități, pentru deplasare la vot au fost folosite autocare ale societății Fany Prestări Transport SRL Cluj Napoca, pentru data de 29 iulie 2012 un număr de patru autocare ale acestei societății fiind puse la dispoziția celor care au coordonat mobilizarea la vot, notează procurorii în rechizitoriu.

În 28 iulie 2012, Samson Dumitru a dispus învinuiților Nica Tudorel, Bițu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel să se deplaseze în Cluj Napoca unde aveau o misiune clară de mobilizare a alegătorilor la vot prin promiterea de foloase materiale puse la dispoziție chiar de el.

În acest sens, Samson Dumitru le-a cerut celor patru ca odată ajunși la Cluj să ia legătura cu Măgurean Bogdan Cristian și, împreună cu acesta, să declanșenze acțiunea de mobilizare a electoratului.

Pentru contactarea învinuitului Măgurean Bogdan, la data de 28 iulie 2012, Samson Dumitru a apelat la Nuredin Beinur (martor în dosar-n.r.), cel care i-a furnizat datele de contact ale lui Măgurean, făcând astfel legătura între cei doi.

Astfel, imediat după miezul nopții, cei patru învinuiți au pornit cu două mașini din București, nu înainte ca Niculae Nicholas Vitto să ia legătura cu Măgurean Bogdan Cristian pe care l-a anunțat că a doua zi vor ajunge la Cluj și-l vor căuta.

În jurul orei 7.30, în 29 iulie 2012, Nica Tudorel, Bițu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel au ajuns în Cluj Napoca și l-au căutat pe Măgurean Bogdan la locuința acestuia. Fiind prea devreme, ei au stabilit cu Măgurean să se vadă mai târziu, în jurul orei 10.30, la Restaurantul Casa Piraților, pentru a discuta acțiunile ce urmau a fi întreprinse.

În cadrul acestei întâlniri, lui Măgurean Bogdan i s-a cerut în mod expres contactarea cunoștințelor sale din mediul pe care-l frecventează pentru a mobiliza la vot alegători, activitate pentru care i s-au promis sume de bani ce urmau a fi remise la finele zilei.

În timp ce se aflau la restaurant, Măgurean Bogdan i-a contactat pe amici de-ai săi cărora le-a cerut să mobilizeze alegători la vot și să ofere sprijin unor lideri politici locali în acest sens. Totodată, Măgurean Bogdan le-a comunicat acestora numere de telefon ale persoanelor pe care să le contacteze și de la care vor afla amănunte cu privire la activitățile ce le vor fi solicitate în cursul zilei.

De exemplu, într-o discuție purtată cu Grosu Gheorghe din Alba Iulia, Măgurean Bogdan i-a dat numărul de telefon al lui Florin Roman și i-a spus să se recomande ca „sunând din partea lui Dan Samson” și să-și ofere sprijinul pentru ce i se va cere să facă. Din verificările anchetatorilor a rezultat că numărul de telefon aparține numitului Roman Florin, vicepreședinte al PNL Alba și totodată vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

La fel, Măgurean Bogdan, într-o altă discuție i-a cerut unui alt amic de-al său, rămas neidentificat, să contacteze pe un număr de telefon și să-și ofere ajutorul său și al altor băieți. Investigațiile efectuate în cauză au stabilit că numărul aparține lui Iliescu Marius Cristian, membru al Partidului Național Liberal, organizația municipală Râmnicu Vâlcea.

Tot în dimineața referendumului, Măgurean Bogdan a apelat un alt amic de-al său căruia i-a comunicat un număr de telefon și i-a cerut să ia legătura cu „Marian din partea lui Dan” și, ca în cazul celorlați, să își ofere serviciile care-i vor fi cerute. Numărul comunicat aparține lui Vasile Marian Constantin, membru PNL Timiș și vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Din actele dosarului rezultă fără echivoc faptul că numerele de telefon ale liderilor politici liberali au fost furnizate lui Măgurean Bogdan de către Nica Tudorel, aflat împreună cu acesta în Restaurantul Casa Piraților, susțin anchetatorii SUPC.

Potrivit acestora, Nica Tudorel a avut, chiar în minutele premergătoare discuțiilor lui Măgurean cu amicii săi, două contacte cu Samson Dumitru (la ora 10.16 și la ora 10.18, acesta din urmă fiind o transmitere tip SMS de la Samson către Nica). De asemenea, la ora 11.08, și în timpul în care s-a aflat cu Măgurean la restaurant, Nica Tudorel l-a sunat și pe Roman Florin pe același număr comunicat de Măgurean lui Grosu Gheorghe.

De altfel, în condițiile în care Măgurean Bogdan Cristian nu avusese niciodată anterior vreun contact cu Samson Dumitru, nu cunoștea de existența acestuia și, la fel, nu îi cunoștea pe liderii PNL Roman Florin, Iliescu Marius, Vasile Marian Constantin este evident că datele i-au fost furnizate de către Nica Tudorel, la cererea lui Samson Dumitru, afirmă procurorii.

Din aceleași date relevate de listingurile telefonice rezultă că singura persoană care s-a aflat în legătură cu Samson Dumitru, din cei cinci prezenți la întâlnire a fost învinuitul Nica Tudorel, ca atare numai acesta putea furniza datele concrete de contact și tot numai acesta putea da acceptul în a se face uz de numele lui Samson Dumitru, cunoscut ca Dan Samson (urmare tocmai a înțelegerilor anterioare dintre ei).

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Dumitru Samson, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Tudorel Nica, Constantin Sebastian Bițu, Bogdan Cristian Măgurean, Nicușor Ștefan Hanzi, fiecare pentru complicitate la infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Nicholas Vitto Niculae și Gigi Daniel Chiraș, ambii pentru complicitate la infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, precum și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului; Daniel Hoca, Marius Ioan Hoca, Petre Hoca, Florin Lăcătuș, Vasile Otvos, Adrian Așchilean, Alexandru Hoca, Gabriel Muza, Aladar Otvos și Remus Zoleszak, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.

Asupra vinovăției celor 17 persoane inculpate se va pronunța Judecătoria Cluj Napoca.

Citește și