Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, pe care îl acuză că a cerut și primit bani pentru soluționarea favorabilă a mai multor dosare penale.
În rechizitoriul trimis Curții de Apel București, care va judeca dosarul lui Stan Mustață, procurorii arată că martorii cheie în acest dosar sunt complicii la faptele magistratului.
„Împrejurările de fapt, astfel cum acestea au fost prezentate în cele ce preced, au rezultat din coroborarea declarațiilor inculpaților Boraciu Ion, Alexandru Florian, Mustață Stan și Curea Mariana, ale martorilor, cu înregistrările imaginilor și convorbirilor telefonice și purtate în mediul ambiental, administrate ca mijloace de probă, cu înscrisurile atașate dosarului cauzei și cu verificările efectuate în evidența ECRIS”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Membrii acestei grupări, notează anchetatorii, au acționat coordonat, fiecare dintre ei având stabilite anumite sarcini, astfel încât aportul individual să se coreleze cu acțiunile celorlalți în realizarea scopului urmărit, și anume obținerea de foloase prin comiterea unor infracțiuni de corupție.
„În realizarea rezoluției infracționale luate în cadrul grupului constituit, reținem o gamă extrem de variată a actelor materiale menite să asigure un veritabil mod de viață, iar succesiunea «serviciilor» oferite de magistratul Mustață Stan se situează în centrul activității infracționale, reprezentând preocuparea majoră a membrilor grupului, care au acționat în mod organizat pe o perioadă îndelungată de timp”, mai arată procurorii.
Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv.
În același dosar vor fi judecați și Ion Boraciu, cel despre care judecătorul Stan Mustață spunea că îi este „prieten vechi”, Florian Alexandru, un apropiat al clanului „Cămătarii” și Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.
Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustață arată obișnuința acestora de a percepe tarife pentru soluții favorabile în dosare, au mai arătat procurorii DNA.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustață.
Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel București, au fost arestați preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeași instanță. Măsura a fost menținută, în 8 mai, de instanța supremă.
Judecătorul de la CAB care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupție ale lui Mustață sunt „cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta” și că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzațiile aduse.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.
Conform acelorași surse, o contestație în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei și una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustață ar fi cerut mită de la inculpați și condamnați, în schimbul unor soluții favorabile acestora.