Prima pagină » Știri » Cine sunt cei 6 candidați la șefia DIICOT, după ce Alina Bica a fost arestată

Cine sunt cei 6 candidați la șefia DIICOT, după ce Alina Bica a fost arestată

Cine sunt cei 6 candidați la șefia DIICOT, după ce Alina Bica a fost arestată
Șase procurori candidează pentru funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)

În cursa pentru conducerea DIICOT au rămas Giorgiana Hosu, procurorul șef adjunct al DIICOT, care asigură conducerea interimară a instituției, Nicolae Lupulescu, procuror militar șef adjunct secție în cadrul Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, din Direcția Națională Anticorupție, Adrian Glugă, procuror șef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror șef în cadrul Serviciului de prevenire și combatere a criminalității informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin-Laurențiu Borcoman, șeful DIICOT Brașov și Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT Iași.

Cei șase procurori urmează să fie audiați, miercuri, la Ministerul Justiției.

Giorgiana Hosu este un procuror cu experiență de 20 de ani, fiind numită la propunerea lui Victor Ponta, ca adjunctă a DIICOT, în echipă cu Alina Bica, în 2013.

Nicolae Lupulescu este procuror cu grad de general și a condus Secția Parchetelor Militare din Parchetul General, în prezent fiind delegat, din noiembrie 2014, ca șef adjunct al structurii de parchet militar din DNA.

Adrian Glugă a fost promovat de Laura Codruța Kovesi, în 2009, ca șef al DIICOT Craiova, pe când aceasta era Procuror General.

Ioana Albani este șefa Serviciului de combatere a criminalității informatice din DIICOT, evidențiindu-se de-a lungul timpului prin mai multe cazuri de fraude informatice și hackeri. Recent, Albani a fost decorată de șeful FBI, aflat în vizită la București, pentru colaborarea foarte bună dintre cele două instituții.

Cătălin Borcoman a fost consilierul Laurei Codruța Kovesi în 2006, când aceasta a devenit Procuror General. Acesta a fost și anul când a început activitatea la DIICOT Brașov. În 2009 a ajuns adjunct la DIICOT structura centrală. În 2012 a fost numit șef la DIICOT Brașov. Borcoman a lucrat la cazuri precum cel de spionaj al militarului Floricel Achim, care furniza secrete unui spion bulgar, către Ucraina, sau cel al furtului de arme de la Ciorogârla.

Daniel Horodniceanu conduce DIICOT Iași din 2012. În 2009, un caz care a captat atenția presei și a fost coordonat de Borcoman a fost destructurarea unei rețele de contrabandă de usturoi.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Funcția de procuror-șef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupție privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Citește și