Cine sunt, de fapt, angajații de la Grupul de Comunicare Strategică
Grupul de Comunicare Strategică este compus din experţi în comunicare ai următoarelor instituţii: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică poate fi suplimentat cu specialişti de la alte instituţii, în funcţie de necesitate.
Activitatea Grupului de Comunicare Strategică este structurată pe mai multe paliere, dintre care menţionăm: informare publică şi mass-media, monitorizare şi analiză mass-media, producţie grafică şi on-line.
Grupul de Comunicare Strategică a fost constituit în baza Hotărârii nr. 2 din 24.02.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), document care instituie o serie de măsuri pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combaterea infecţiilor cu coronavirus.
Ca procedură de lucru menţionăm faptul că sunt membrii permanenţi ai Grupului şi membrii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul GCS în sistem de ture.
În ceea ce priveşte activitatea de informare publică şi mass-media, obiectivul este de a informa operativ presa şi cetăţenii din surse oficiale, evitându-se astfel dezinformarea şi răspândirea de ştiri false. Grupul de Comunicare Strategică difuzează zilnic informări referitoare la evoluţia cazurilor de persoane diagnosticate cu coronavirus, numărul celor vindecate, aflate în carantină sau monitorizate la domiciliu, precum şi alte informaţii relevante legate de evoluţia epidemiei şi de măsurile luate. Informările includ, de asemenea, situaţia la zi a apelurilor înregistrate atât la numărul TelVerde 0800 800 358 alocat special acestor cazuri, cât şi apelurile înregistrate la numărul unic de urgenţă 112. De asemenea, pentru românii aflaţi în străinătate, informaţiile despre prevenirea şi combaterea virusului pot fi oferite la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Informările actualizate sunt transmise pe canalele oficiale de comunicare ale instituţiilor din componenţa GCS, sub forma buletinelor de informare sau în format grafic, acesta din urmă realizat în cadrul palierului de producţie grafică şi on-line.
Legat de atribuţia de monitorizare şi analiză mas-media, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică se realizează analiza referitoare la publicaţiile care difuzează în mod sistematic şi deliberat informaţii false, ignorând apelul pentru o informare corectă şi obiectivă.
În conformitate cu prevederile Art. 54 din Decretul de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României, dispoziţia referitoare la eventuala blocare/dezactivare a unei publicaţii online, în cazul propagării unor campanii susţinute de fake news, este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
Dispoziţia Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Precizăm faptul că această reglementare nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent.
Acest instrument priveşte combaterea acţiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicaţii fără identitate ori a unor publicaţii care în mod sistematic prezintă informaţii fără bază reală.
Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte şi va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanţii publicaţiei (dacă pot fi identificaţi) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.