Cine sunt Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu propuși pentru conducerea secției „Dosare grele” de la DNA. Ce contribuție a avut Bendeac la dosarul Antena TV

Publicat: 03 10. 2013, 18:13
Actualizat: 29 04. 2015, 22:34

Procurorii Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu sunt magistrații care au fost instalați la conducerea secției „Dosare grele” de la DNA după ce procurorii Lucian Papici și Mariana Alexandru au fost revocați de Tiberiu Nițu după finalizarea dosarului Dragnea. Iuliana Bendeac are la activ două dosare la DNA, unul finalizându-se cu o condamnare cu suspendare. Iuliana Bendeac a fost colegă cu Victor Ponta la Parchetul Judecătoriei Sector 1 pe vremea când premierul era procuror. Viorel Cerbu este cunoscut pentru dosarele cu polițiști și magistrați corupți pe care le-a investigat. A făcut parte din comisia Monei Pivniceru care l-a avizat pentru Parchetul General pe Tiberiu Nițu și a anchetat dosarul lui Liviu Dragnea o perioadă, dar s-a retras din el.

Procurorul Iuliana Bendeac a fost propusă de ministrul Justiției Robert Cazanciuc pentru funcția de șef al secției I a DNA, secția care investighează dosarele de corupție cu politicieni. Viorel Cerbu a fost propus ca adjunct al acestei secții. Dacă vor fi avizați de CSM și președintele Băsescu le va semna mandatele, ei îi conduce în următorii trei ani secția I a DNA.

Procurorul Lucian Papici, cel care a condus în ultimii șase ani secția I a DNA, a finalizat dosarul lui Liviu Dragnea, după care a fost revocat din funcție. Din 23 septembrie, Lucian Papici conducea secția prin delegare. Această delegare a fost propusă de șeful DNA, Codruța Kovesi, și aprobată de procurorul general Tiberiu Nițu. După ce dosarul lui Dragnea a fost finalizat, procurorul general a considerat că delegarea lui Papici trebuie să înceteze. De asemenea, Nițu a dispus revocarea delegării de pe funcția de adjunct a secției I a procuroarei Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarele lui Adrian Năstase.

Gândul a explicat că delegarea procurorilor Cerbu și Bendeac, așa cum a fost motivată de procurorul general printr-un comunicat public, nu se susține.

Procuroarea Iuliana Bendeac: două dosare în doi ani și fostă colegă cu Ponta

Iuliana Bendeac a fost promovată de la Curtea de Apel București la DNA în 2012. Anul trecut a avut un singur rechizitoriu trimis în judecată, cinci soluții de neîncepere a urmăririi penale și trei declinări de competență. Procuroarea Iuliana Bendeac și-a început cariera la Parchetul Judecătoriei Sector 1. În aceeași perioada 1995 – 1998 procuroarea Bendeac a fost colegă la Parchetul Judecătoriei Sector 1 cu Victor Ponta, care și el și-a început activitatea acolo.

În 2013, Iuliana Bendeac a semnat un singur rechizitoriu, a emis 12 soluții de neîncepere a urmăririi penale și șase declinări de competență. Iuliana Bendeac a lucrat foarte puțin și în dosarul Antena Tv Group în care a fost trimis în judecată pentru complicitate la șantaj, Dan Voiculescu. Potrivit surselor gândul, 90% din acest dosar a fost anchetat de procurorul Gheorghe Popovici. În 2012, Iuliana Bendeac a anchetat dosarul fostei judecătoare Carmen Mladin de la Curtea de Apel Craiova care fost auzată de șantaj. Judecătoarea a fost condamnată la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Procuroarea Bendeac nu a răspuns solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere.

Procurorul Cerbu a anchetat dosarul Dragnea declarat de Ponta „dosar politic”

Foto: Viorel Cerbu, sursă: luju.ro

Procurorul Viorel Cerbu activează în cadrul DNA și este cunoscut pentru dosarele în care sunt investigați magistrații. Un astfel de dosar este cel al judecătoarei Gabriela Bârsan, judecător la Curtea Supremă. Același procuror a investigat dosarul permiselor false de la Argeș, în care fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeș, comisar-șef Gheorghe Codruț Vlăsceanu, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Viorel Cerbu a anchetat și coordonat investigațiile în dosarele judecătoarelor corupte de la Tribunalul București și Curtea de Apel București.

Premierul Ponta a declarat că dosarul referendumul în care este urmărit penal Liviu Dragnea este unul politic și a declarat că din acest motiv a fost îndepărtat Lucian Papici de la conducerea secției I a DNA. Ponta l-a acuzat în acest context pe Papici de băsism și partizanat politic.

După criteriile lui Victor Ponta, și procurorul Viorel Cerbu se încadrează la această categorie. Viorel Cerbu, împreună cu procurorul Gheorghe Bocșan, au lucrat la început în dosarul vicepremierului Liviu Dragnea. Procurorul Viorel Cerbu însă a decis să se retragă din anchetă. Procurorul Viorel Cerbu a făcut parte și din comisia de la Ministerul Justiției care a decis la începutul anului să îl nominalizeze pe Tiberiu Nițu pentru funcția de procuror general. Contactat de gândul, procurorul nu a dorit să își prezinte punctul de vedere. „Nu este momentul oportun să discut cu dumneavoastră. Vă doresc o zi bună”

Cine sunt Lucian Papici și Mariana Alexandru

Secția „Dosare grele” a fost condusă de către procurorul Lucian Papici, ca șef de secție, și de Mariana Alexandru,ca adjunct. Practic, cei doi au anchetat sau coordonat investigarea unor dosare precum cele ale fostului premier Adrian Năstase, rețeaua Voicu și dosarul Valiza – Gigi Becali. Toate aceste dosare s-au concretizat prin condamnări definitive la Curtea Supremă.

Mariana Alexandru a fost cea care a anchetat dosarul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, precum și dosarul Trofeul Calității, care a dus la condamnarea la doi ani de închisoare a lui Adrian Năstase. Lucian Papici a coordonat dosarele vameșilor și polițiștilor corupți. A anchetat împreună cu procurorul Bocșan dosarul Portul Constanța. Practic, prin mâna lui au trecut toate doarele de mare corupție din ultimii ani.