Cine sunt personalitățile publice care în 2003 au validat teza de doctorat a premierului Ponta

Publicat: 20/07/2012, 16:35
Actualizat: 23/05/2013, 16:11

În 2003, teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost validată de cinci profesori ai Universității București. Lucrarea despre Curtea Penală Internațională a fost susținută de Ponta în fața a doi foști președinți ai Curții Constituționale, un senator PSD, un avocat al poporului, un consilier a lui Ion Iliescu și un profesor universitar care spune că este membru onorific al unei universități din Thailanda. Citește mai jos cine sunt cei cinci.

„Teza de doctorat a fost susținută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultății de Drept a Universității București, în data de 1.04.2003, în prezența unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuț, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna și alți specialiști de renume care au apreciat valoarea lucrării”, se mai menționează în raportul experților, care a stat la baza hotărârii CNE cae spune că Ponta nu a plagiat.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Nicolae Popa, fost consilier al lui Ion Iliescu, președinte CCR și președinte al Curții Supreme

Profesorul Nicolae Popa are 73 de ani și activează în prezent la Universitatea Nicoleae Titulescu. Potrivit unui CV oficial, profesorul Nicolae Popa a fost în perioada 1993 – 1996 consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. În perioada 2001 – 2004 a fost președintele Curții Constituționale a României. Din 2004 până în 2009 a condus Înalta Curte de Casație și Justiție. În anul 2000, a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

A îndeplinit de asemenea și funcțiile de membru în Consiliile profesorale ale Facultății de Drept a Universității București și a Facultății de Drept „Nicolae Titulescu” din București. Din anul 2003, este Doctor Honoris Causa al Universității București. În plus, prof. dr. Nicolae Popa este și conducător de doctorat în domeniul drept. Vezi aici CV-ul profesorului Nicolae Popa

Antonie Iorgovan, „părintele Constituției” și membru PSD

Din comisia care i-a valitat teza de doctorat a lui Victor Ponta a făcut parte și Antonie Iorgovan, care în 2003 era sentor PSD. La alegerile din mai 1990, Iorgovan a fost candidat independent, fiind singurul parlamentar ales fără a fi membru al vreunui partid, o performanță cu care nu mai poate lăuda nici un alt politician postdecembrist. Între 1990 și 1991, a fost președintele Comisiei de redactare a proiectului legii fundamentale a României. Acest fapt i-a adus notorietate, fiind gratulat de presă cu porecla „părintele Constituției”.

Între anii 1968-1972 a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, ale cărei cursuri le-a absolvit cu media 9,87 cu diplomă de merit, ca șef de promoție la specializarea Drept public. În anul 1979 a obținut titlul de Doctor în Drept al Universității București cu teza de doctorat Răspunderea contravențională. În anul 1982, a absolvit Seminarul „American Law and Legal Institutions” din Salzburg (Austria).

În anul 1998 a devenit membru al PDSR, fiind ulterior ales în Consiliul Național și în Colegiul Director. În perioada iunie – noiembrie 2000, a fost consilier județean în județul Prahova.

În urma alegerilor din noiembrie 2000, Antonie Iorgovan a fost ales ca senator de Prahova pe listele Partidului Democrației Sociale din România (PDSR, actualul PSD). În această calitate, a făcut parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări (ca vicepreședinte), din Comisia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și din Comisia pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției.

Este reales ca senator de Prahova pe listele PSD în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004. În această legislatură, a făcut parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului. Antonie Iorgovan a încetat din viață la data de 4 octombrie 2007, într-o clinică din Viena. Vezi aici detalii

Ioan Muraru, fost Avocat al Poporului, președinte al CCR și secretar științific la Ministerul Educației înainte de 89

Ioan Muraru este profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității București la departamentul de drept public. În 2003, când Victor Ponta și-a prezentat teza de doctorat, Ioan Muraru deținea funcția de Avocat al Poporului și profesor la Universitatea București. În anul 1992 a fost numit de către Camera Deputaților în demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de 9 ani. De asemenea, în perioada 1995-1998 a îndeplinit funcția de președinte al Curții Constituționale. În anul 2000 a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce. Citește aici CV-ul profesorului Muraru.

Dan Drosu ȘAGUNA fost președinte al Curții de Conturi

Dan Drosu ȘAGUNA este în prezent profesor la Universitatea București la catedra de drept public.În 2003 era președinte al Curții de Conturi a României. Tot în 2003 a fost numit și membru în comisia de Drept, Științe Administrative a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. A urmat studii la Facultatea de Drept din cadrul Universității București (1969-1973), obținând apoi titlul științific de Doctor în drept (1983). În CV scrie că este membru de onoare al Fundației „Andrei Șaguna”, membru de onoare al Universității „THAMMASAT” din Thailanda și membru fondator al Fundașiei Creștine „Dimitrie Cantemir”. Vezi aici CV-ul

Emil Molcuț este în prezent profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” și la Facultatea de Drept a Universității București. În 2003 era profesor al Universității București. Spune că și-a luat doctoratul în drept roman în 1976 la Universitatea București. În 2011 a fost premiat pentru toată activitatea de către casa de avocatură a lui Valeriu Stoica. Vezi aici detalii

VEZI AICI ANALIZA COMPARATIVĂ, făcută de Comisia de Etică a UB, între teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrările din care a copiat

VEZI AICI METODELE DE PLAGIAT FOLOSITE DE VICTOR PONTA, așa cum le-a descoperit Comisia de Etică.

VEZI AICI LISTA PAGINILOR COPIATE, din teza de doctorat a lui Victor Ponta

VEZI AICI Decizia finală a Comisiei de Etică a Universității București

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?