Prima pagină » Știri » Cine sunt și ce au făcut cei 11 „judecători” care vor decide dacă premierul Victor Ponta a plagiat sau nu în teza de doctorat

Cine sunt și ce au făcut cei 11 „judecători” care vor decide dacă premierul Victor Ponta a plagiat sau nu în teza de doctorat

La 10 zile după ce publicația Nature l-a acuzat pe Victor Ponta de plagiat, comisia care trebuie să hotărască dacă premierul a copiat în teza de doctorat nu a analizat nici un document.

La 10 zile după ce publicația Nature l-a acuzat pe Victor Ponta de plagiat, comisia care trebuie să hotărască dacă premierul a copiat în teza de doctorat nu a analizat nici un document. Potrivit legii, comisia are la dispoziție 90 de zile pentru a spune dacă a fost sau nu plagiat. Comisia respectivă este de fapt Consiliului Național de Etică din care fac parte 11 profesori universitari și a fost recompusă prin ordin de ministru pe 9 iunie. Un calcul simplu arată că acest consiliu trebuie să spună public dacă premierul a plagiat sau nu până pe 19 septembrie 2012. Un membru al comisiei a declarat pentru gândul că cei 11 profesori s-au întrunit într-o singură ședintă, că președintele comisiei este bolnav și că „dosarul Ponta” nu a fost analizat. Citiți în continuare cine sunt membrii Consiliului Național de Etică.

Liviu Pop a modificat componența Consiliului Național de Etică

Pe 9 iunie, ministrul Educației a modificat prin ordin de ministru componența Consiliului Național de Etică (denumită de presă și Comisia de Etică). Această comisie funcționează în cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică care se află în subordinea Ministerului Educației condus de Liviu Pop. Potrivit legislației, Consiliului Național de Etică este cel care deliberează în cazurile de plagiat.

Consiliul Național de Etică este format din următorii profesori: Teodor Petrescu (Universitatea Politehnică din București), Romiță Iucu (Universitatea Politehnică din București), Doru Vladimir Pușcașu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj), Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova), Petru Andea (Universitatea Politehnică din Timișoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București), Horia Iovu (Universitatea Politehnică București), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), Virgil Muraru (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare). Vezi aici componența comisiei.

„În dosarele noastre nu a fost inclus cazul domnului Ponta”

Cei 11 membri ai Consiliului Național de Etică trebuie să hotărască dacă Victor Ponta a plagiat sau nu. Profesorul Nicolae Burnete de la Universitatea Tehnică Cluj a declarat pentru gândul că, până în prezent, Consiliul Național de Etică nu a discutat cazul lui Victor Ponta și că membrii comisiei nu au primit nici măcar documentele pe baza cărora să analizeze acuzațiile de plagiat. „Noi ne-am întâlnit săptămâna trecută pentru prima data. Ședința a avut loc miercurea trecută, dar în dosarele noastre nu a fost inclus cazul domnului Ponta. Trebuie să menționez că a fost prima intrunire de la constituirea comisiei pe 9 iunie”, a declarat profesorul Nicolae Burnete. El a mai adăugat că la ședintă au fost discutate chestiuni organizatorice iar membrii comisiei au luat la cunoștință precedentele cazuri de plagiat. Această comisie trebuie să se pronunțe și în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa fostului ministru al Educației, Ioan Mang.

Ședința de miercuri 20 iunie (ziua în care Adrian Năstase a fost condamnat și ar fi încercat să se sinucidă) a fost prezidată de Virgil Muraru (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare) deoarece Teodor Petrescu (Universitatea Politehnică din București), președintele Consiliului, s-a îmbolnăvit. Profesorul Teodor Petrescu nu a răspuns solicitărilor gândul de a explica de ce Consiliul de Etică nu a analizat cazul Ponta.

Cine sunt membri Consiliului Național de Etică – „judecătorii” acuzațiilor de plagiat

Teodor Petrescu, desemnat președintele Consiliului Național de Etică este membru al Consiliului Facultății de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității București și profesor în cadrul departamentului de Telecomunicații a aceleiași facultăți. A fost decan al Facultății de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației. A absolvit Liceul „Sf. Petru și Pavel”. Și-a luat doctoratul în Radiotehnică și Radiocomunicații în 1972. Vezi CV-ul profesorului Teodor Petrescu.

Paul Dobrescu este profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Din 2008 până la începutul acestui an a fost rector al SNSPA. Potrivit CV-ului a devenit doctor în filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București în 1981. Paul Dobrescu a mai precizat că a facut un stagiu de cercetare la Oxford University (Church Mission Society). Vezi CV-ul profesorului Dobrescu

Horia Iovu (51 de ani) este decan al Facultății de Chimie Aplicată și Știinta Materialelor din cadrul Universității Politehnice București.

În CV menționează că a obținut un doctorat în Chimia si ingineria polimerilor, la Universitatea Politehnica din Bucuresti în anul 1995. Horia Iovu susține că a terminat șef de promoție la Facultatea de Chimie Industriala, Institutul Politehnic Bucuresti în anul 1986. Vezi CV-ul profesorului

Victor Stoica este profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din București unde este decan al departamentului de Medicină Internă și Reumatologie. Presa a relatat că a deținut și funcția de decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF. Citește detalii aici

Florin Ionescu este profesor la Steinbeis University Berlin.

Petru Andea este profesor la Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică din cadrul Universității Politehnice din Timișoara.

Spune în CV că a devenit inginer în 1972 și are la activ 13 brevete de invenție. Petru Andea a fost și deputat PSD în doua legislaturi între 2000 și 2004. Vezi aici mai multe detalii.

Mihai Vladimirescu este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova. Mihai Vladimirescu mai menționează în CV că este doctor în Teologie cu lucrarea intitulată „Importanța descoperirilor arheologice din Orientul Mijlociu în ultimii 30 de ani (1970-2000) pentru studiul Vechiului Testament”.

Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnică Cluj spune în CV că din 2004 pană în 2012 a fost decan al Facultății de Mecanică al universității.

Presa locala a relatat că a candidat la funcția de rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Profesorul Burnete mai spune că are 164 lucrări științifice elaborate dintre care 149 publicate. Vezi detaliile CV-ului său.

Doru Vladimir Puscașu este director științific al consiliului director al CEPROCIM SA. Potrivit propriei pagini de Internet, CEPROCIM SA este societatea cu capital privat care activează în domeniul proiectării de linii de fabricație a cimentului. Vezi detalii aici

Romiță Iucu este prorector pe programe de studii și probleme academice al Universității București.

În CV menționează că a terminat șef de promoție al Facultății de Sociologie Psihologie Pedagogie din cadrul Universității București în 1995. Mai menționează că in 1994 a studiat la Universitatea Liberă din Berlin. În perioda 2001- 2003 a fost director general adjunct – Ministerul Educației și Cercetării – Direcția Generală pentru Educație Continuă, Formarea și Perfectionarea Personalului Didactic. În acea perioadă ministerul era condus de Ecaterina Andronescu. Citește aici CV-ul oficial.

Comisia are 90 de zile să spună dacă a fost sau nu plagiat

Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Educației este instituția care analizează cazurile de plagiat. Ordinul Nr.4393 din 08.06.2012 prevede ca acest consiliu poate analiza un caz de plagiat dacă a fost depusă o sesizare sau prin autosesizare. Comisia emite un raport în care poate include sancțiuni, însă acest raport trebuie să fie avizat de Ministerul Educației. Cea mai gravă sancțiune prevăzută de lege este retragerea titlului de doctor. Ordinul Nr.4393 din 08.06.2012 prevede că cei 11 membri ai Consiliul Național de Etica trebuie să soluționeze acuzațiile de plagiat în termen de 90 de zile de la depunera sesizării.

Pe 21 iunie premierul Victor Ponta a transmis Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susținută în 2003. Comisia de Etică funcționează în cadrul ANCS. Astfel că termenul de 90 de zile curge formal din data de 21 iunie. Practic Consiliul Național de Etică ar trebui să spună dacă acuzațiile de plagiat sunt sau nu fondate până la data de 19 septembrie 2012.

Decanul Facultății de Drept, Flavius Baias, de la Universitatea din București și-a dat demisia după ce a aflat de decizia Consiliului potrivit căreia facultatea „nu e competentă” să evalueze teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat. Inițial Universitatea din București (UB) anunța la sfârșitul săptămânii trecute că a luat act de acuzațiile de plagiat aduse premierul Victor Ponta, referitoare la teza de doctorat susținută la Facultatea de Drept a Universității din București, în anul 2003. Ulterior Facultatea de Drept a revenit și a decis să nu mai analizeze cazul pentru că nu ar fi competentă.

Citeste și Facultatea de Drept „nu este competentă” să evalueze teza de doctorat a lui Ponta. Decanul a demisionat

Ponta: Îmi dau demisia în cazul în care Comisia de Etică dovedește că am plagiat

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat. Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage”.

Istoricul cazului acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părțile din text vizate de acuzația de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărți. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”. În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.

22 iunie Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universității din București și de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.
Întrebat dacă a plagiat,
șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage.

Citește și