Cineastul suedez Ingmar Bergman a murit, la vârsta de 89 de ani, la locuința sa din insula suedeză Faaro, a anunțat sora sa, Eva Bergman, transmite AFP.
De-a lungul carierei sale, Ingmar Bergman a realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică și care au analizat în special complexitatea raporturilor dintre bărbați și femei.
S-a născut la Uppsala (la nord de Stockholm) la 14 iulie 1918, fiind fiul unui pastor. Viața sa a fost marcată de educația religioasă severă și austeră.
Bergman și-a făcut studiile la Stockholm și a învățat regia la teatru, montând cu o trupă de studenți piese de Strindberg și Shakespeare.
Începând din 1944, el a avut o dublă carieră, teatrală și cinematografică, montând circa 50 de piese și scriind o duzină de scenarii.
Inițial regizor asistent, Ingmar Bergman a lansat primul său film, "Criza", în 1945.
Regizorul s-a mutat în Germania în 1976, din cauza problemelor cu Fiscul suedez. În Germania, a realizat "Oul șarpelui", un film despre ascensiunea nazismului.
Revenit în Suedia, el a turnat, în 1982, producția "Fanny și Alexandre", operă-testament referitoare la copilăria sa și la pasiunea pentru spectacol, care a fost încununată cu patru Oscaruri.
În 2003, Ingmar Bergman s-a aflat din nou în spatele camerei, realizând"Saraband" pentru televiziunea suedeză.
De la moartea ultimei lui soții, Ingrid, în 1995, Ingmar Bergman locuia singur, în cea mai mare parte a anului, pe insula Faarö (Gotland), care a servit ca decor pentru mai multe dintre filmele sale.
Comandor al Legiunii de Onoare, membru al Academiei de Litere din Suedia, dramaturg reputat, Bergman a dezvăluit dedesubturile vieții sale private și profesionale în cărțile "Laterna Magica" (1987), "Imagini"(1993) și "Copii de duminică" (1994).
Căsătorit de cinci ori, Ingmar Bergman a avut nouă copii. (Mediafax)