La prima vedere, Dino pare doar un frumos „câine lup” pus pe șotii, care vrea doar să se joace cu mingea. În realitate, ciobănescul german în vârstă de 5 ani este un adevărat soldat al Armatei Române. Și nu este un simplu soldat, ci unul pregătit să înfrunte riscul și pericolul în prima linie.
„Dino este pregătit și antrenat pentru detectarea materialelor explozive. El face parte din Grup 2 EOD București și este în vârstă de cini ani și jumătate. Nu a participat la misiuni, dar este pregătit să o facă ori de câte ori este nevoie. Este foarte inteligent și ascultător, dar este și bine îngrijit. Îl hrănim doar cu mâncare specială”, a declarat pentru Mediafax, reprezentantul Armatei care îl antrenează pe Dino.
Câinele și „stăpânul” lui au fost prezenți duminică la Ziua Porților deschise cu ocazia Zilei NATO, organizată la MApN, unde au fost expuse mai multe elemente de tehnică militară. După această zi copleșitoare, în care a fost admirat și mângâiat de zeci de persoane, Dino va primi două zile de „permisie” pentru odihnă, în care se va juca cu mingea preferată, iar pentru că este sărbătoare, frumosul cățel va primi și o porție în plus de hrană super-premium, care este favorita lui.
Nu la fel de simpatic, dar foarte spectaculos și eficient este și „colegul” lui Dino, Caliber T5, un roboțel de intervenție care „prinde” bombe, și care a făcut furori la expoziția de la MApN, spre bucuria copiilor, care doar în filme au mai văzut asemenea „jucării”. Caliber este de mici dimensiuni, îngust și ușor, destinat să asiste specialiștii EOD în misiunile de neutralizare sau distrugere a munițiilor neexplodate sau a dispozitivelor improvizate.
Cei prezenți la expoziția de duminică de la MApN au putut vedea pe viu și autografele eroilor Stelei de la Sevilia, din 1986, atunci când echipa Armatei a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Semnăturile jucătorilor de atunci sunt trecute pe un tricou expus la standul CSA Steaua București.
Anul acesta se împlinesc 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice. La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.