Pacienții care au fost diagnosticați cu Covid-19 se confruntă și după vindecare cu dificultăți de respirație, tuse și probleme pulmonare.
Pacienții Covid-19 suferă săptămâni întregi după externare, relevă un studiu citat de The Guardian.
Efectele de lungă durată ale Covid-19 asupra plămânilor și asupra stării generale de sănătate reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare, acest fenomen fiind identificat chiar și la pacienții cu forme ușoare ale virusului.
Simptomele durează luni de zile, după ce infecția a fost tratată. Cercetătorii austrieci au publicat recent rezultatele unui studiu privind starea pacienților vindecați de Covid.
Timp de șase săptămâni după ce au fost externați din spital, 88% dintre pacienți prezentau încă leziuni, vizibile la ecografie, cum ar fi aspectul de „cioburi de sticlă” în plămâni.
Totodată, 47% aveau probleme de respirație.
La 12 săptămâni distanță de momentul externării, procentele pentru cele două categorii au ajuns la 56%, respectiv 39%.
Medicul nefrolog din Iaşi Ionuț Nistor, care a cerut să meargă, în plină criză, la Spitalul Judeţean Suceava, spune că unii pacienți cu COVID-19 i-au descris simptomele. Aceștia au spus că au simțit ca și cum ar avea cioburi de sticlă în plămâni și că era foarte dureros să respire, relatează Mediafax.
Ionuţ Nistor este medic nefrolog şi s-a oferit voluntar să meargă în epicentrul infecţiei cu COVID-19 din România – Spitalul Judeţean din Suceava. Este echipat din cap până în picioare şi spune că trebuie să stea „în costumul de saună” ore bune, în fiecare zi.
„Este şocant la început, pentru că nu e un lucru pe care l-am mai văzut sau pe care l-am făcut de o sută de ori. Cine spune lucrul acesta minte. Avem toţi, mai mult sau mai puţin, exprienţă limitată în tratamentul acestor boli”, a declarat doctorul.