„Cioclii” din Norvegia, în pragul falimentului! Pandemia de coronavirus face ravagii la nivel global, dar ei nu mai au „clienți”
În timp ce pandemia de coronavirus face ravagii în lume, unele firme de pompe funebre din Norvegia au apelat la stat pentru ajutor, deoarece nu au… „clienți”!
Pe fondul scăderii drastice a ratei mortalității și a anulării înmormântărilor, mai mulți „gropari” din Norvegia au cerut ajutor de la stat. Succesul Norvegiei în lupta cu pandemia de coronavirus a avut un efect advers: falimentul firmelor de pompe funebre, scrie telegraph.co.uk.
Un exemplu este familia Lande, care desfășoară activități de pompe funebre de trei generații.
Dezamăgirea cinică a unui „cioclu”: „Bătrânii sunt încă vii…”
„Când au fost impuse măsurile contra coronavirusului, se pare că a fost anihilat nu doar Covid-ul, ci și alte virusuri”, a povestit, pentru AFP, Erik Lande, cel care conduce afacerea din sudul țării.
„Bătrânii care ar fi murit în circumstanțe normale sunt încă vii”, a spus acesta.
În general, firma de pompe funebre are 30 de înmormântări pe lună, dar după semi-lockdown-ul din Norvegia, instaurat în martie, afacerea a scăzut la 10 „clienți” pe lună. Niciunul dintre cei morți nu a fost răpus de Covid-19!
Pentru a reuși să plătească chiria și asigurarea, Landes Begravelsesbyra a primit un ajutor guvernamental de aproape 3.000 de euro (32.000 coroane norvegiene).
Din cele 573.000 de decese cauzate de Covid-19, la nivel global, doar 253 au fost înregistrate în Norvegia. Săptămâna aceasta, Norvegia a anunțat că nu mai are pacienți Covid-19 pe ventilatoare și doar câțiva se mai află în spital.
În capitala Olso, firma de pompe funebre Verd Begravelsesbyra a primit un ajutor de 37.000 de coroane norvegiene, după ce a fost la un pas de faliment.
Proprietarii nu se plâng însă de lipsa „clienților”, ci pun totul pe seama anulărilor, în prag de pandemie, a unor ceremonii (care reprezintă, totuși, 70% din costul unei înmormântări).
„Ne revenim la toamnă, când revin și alte boli”
O altă companie funerară din Alesund a redus programul celor cinci angajați și a cerut ajutor de la stat.
Proprietarul Odd Sverre Oie este însă „optimist”: „Știm că, ținând cont de piramida vârstei, mai mulți cetățeni vor muri în Norvegia în acest an. O să ne revenim financiar la toamnă, când revin gripa și alte boli”.