Prima pagină » Știri » Ciolacu anunță un proiect prin care familiile să aibă acces la un pachet minim de servicii sociale

Ciolacu anunță un proiect prin care familiile să aibă acces la un pachet minim de servicii sociale

Ciolacu anunță un proiect prin care familiile să aibă acces la un pachet minim de servicii sociale
Președintele Camerei Deputaților a anunțat, joi, că a depus în Parlament un proiect de lege prin care familiile din România, mai ales cele vulnerabile, să aibă acces la un Pachet Minimal de Servicii - protecție, sănătate și educație - în comunitățile în care trăiesc.

„Astăzi (Joi – n.r.) am depus la Senat un proiect de lege prin care toți copiii din România și familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii – protecție, sănătate și educație – în comunitățile în care trăiesc. Este un proiect realizat în parteneriat cu UNICEF, care s-a bucurat de sprijinul tuturor partidelor politice din Parlament. Concret, această inițiativă va aduce împreună toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a crește sănătoși alături de familiile lor și de a se dezvolta feriți de orice formă de violență. În plus, este o schimbare de paradigmă: punem accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine și benefice pentru copil și familie, dar și pentru întreaga societate”, a scris, joi, pe Facebook, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a notat că pachetul de servicii a fost testat de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău.

„Astfel, în fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical și un consilier școlar vor lucra împreună pentru a identifica și sprijini copiii și familiile lor. Acest pachet a fost testat deja de UNICEF, autorități centrale și locale în 45 de comunități urbane și rurale din județul Bacău cu rezultate foarte bune. Toți copiii au acum acte de identitate și sunt înregistrați la medicul de familie, preșcolarii merg la grădiniță, iar abandonul școlar a scăzut semnificativ”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

Proiectul completează Legea asistenței sociale 292/2011 iar inițiatorii solicită procedura de urgență în acest caz.

„Se instituie pachetul minimal de servicii sociale pentru copil și familie, denumit în continuare pachet Å‚niniÅ‚nal de servicii, în sarcina autorităților administrației publice centrale și locale, universal și obligatoriu, în scopul asigurării dreptului fiecărui copil la supraviețuire, dezvoltare, protecție, precum și la combaterea sărăciei. Pachetul minimal de servicii include servicii de bază și de informare în domeniul sănătății, educației și protecției sociale precum: identificarea situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informații, consiliere, însoțire, asistență și monitorizare”, se arată în textul proiectului.

Potrivit inițiativei legislative, echipa mixtă de lucrători sociali, cu excepția consilierului școlar, ar trebui să-și desfășoare activitatea în proporție de cel puțin 66% din timpul de lucru, la domiciliul beneficiarilor sau pe teren asistând beneficiarii în relația și accesul lor la serviciile publice sociale, de educație și de sănătate.

Familiile și copiii acestora se vor înregistra într-o aplicație online.

Înregistrările vor include: „tipul și natura vulnerabilităților copiilor din comunitate, situația familiilor acestora sau a tutorilor lor, planul de servicii individualizat și acordarea acestor servicii”.

„Dezvoltarea, testarea, introducerea, trainingul pentru utilizare la nivelul echipelor mixte și la nivel județean, menținerea funcționalității și perfecționarea aplicației digitale dedicate se realizează de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții în cadrul unui program de interes național implementat și finanțat conform prevederilor din prezenta lege”, mai arată actul normativ.

Propunerea prevede că finanțarea pachetului minimal de servicii se face din bugetul de stat și din bugetele unor ordonatori principali de credite ai acestuia „prin intermediul transferurilor acordate pentru bugetele autorităților publice locale cu destinație specială, din bugetele locale și din fonduri externe rambursabile sau nerambursabile”.

Citește și