„Am fost foarte încântat că am discutat acest lucru și pentru angajamentul politic din partea premierului Trudeau de a avea o prezență proactivă în cadrul acestui proiect”, a declarat Cioloș.
„De asemenea, am solicitat o prezență canadiană la acest proiect,” a mai adăugat premierul român.
Din partea biroului premierului Trudeau nu a venit niciun comentariu pe tema propunerii României, în timp ce oficialii militari de la Ottawa au afirmat că „sunt analizate în mod activ opțiunile” pentru o contribuție a Canadei la batalioanele ce urmează să fie găzduite în cele trei țări baltice și Polonia, pe flancul de nord-est al NATO.
Detalii privind propunerea Românei de a coordona o mare unitate au apărut, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles, organizată în această săptămână.
Se estimează că brigada va avea între 3.000 și 5.000 de militari.
Miniștrii de Externe au convenit să consolideze frontiera de est a Alianței Nord-Atlantice prin trimiterea a patru batalioane multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
„Chiar dacă România nu are o frontieră directă cu Rusia, atunci când ne uităm la situația actuală, toate conflictele provocate în ultimii ani au fost în regiunea de sud-est, în jurul Mării Negre, iar nu partea de nord-est,” a mai spus premierul Dacian Cioloș, citat de cotidianul Toronto Star, pe pagina electronică.
De asemenea, Bucureștiul propune și desfășurarea unor exerciții navale în Marea Neagră, și „avem angajamente din partea Bulgariei și Turciei de a colabora”, a continuat premierul român.