Cioloș anunță o „strategie” în sănătate: Ne gândim la soluții care să meargă dincolo de sistemul de salarizare

Cioloș anunță o strategie în sănătate: Ne gândim la soluții care să meargă dincolo de sistemul de salarizare
Publicat: 03/10/2016, 13:27
Actualizat: 25/03/2019, 23:50

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, că strategia din sănătate are rolul de a urmări pe termen mediu și pe termen lung reînoirile de care este nevoie în sistemul de sănătate.

„Când am preluat guvernarea, am constatat că la nivel național nu aveam o abordare strategică a resurselor umane în acest domeniu (al sănătății – n.r.), e un obiectiv pe care ni l-am asumat și ministrul Sănătății și-a propus ca, până în a doua jumătate a lunii octombrie, să vină cu o strategie a resurselor umane astfel încât să putem vedea pe termen mediu, pe termen lung, de ce reînoiri avem nevoie în sistem, de a completa găurile din sistem și cum putem asigura acest lucru prin diferite măsuri pe care să le luăm. (…) Ne gândim la soluții care să meargă dincolo de sistemul de salarizare și alte tipuri de facilități pentru a încuraja pe cei care consideră că este o provocare să începi cariera în mediul rural, pentru a dărui o parte din timp și din cariera profesională și celor care locuiesc în mediul rural”, a declarat Cioloș.

Potrivit acestuia, Guvernul și Ministerul Sănătății doresc să rezolve nu numai problema salarizării și a gărzilor, ci caută soluții și pentru plata gărzilor rezidenților de anul întâi și doi și măsuri „pentru a stimula și a atrage prezența medicilor în zone mai puțin incitante din punct de vedere profesional, cum sunt spitale din orașe de provincie sau cabinete medicale din mediul rural”, unde există o mare nevoie de medici.

Totodată, Cioloș a precizat că România are o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate care trebuie abordată „frontal” și că Executivul intenționează să folosească „pentru prima dată sistemul de finanțare public – privat pentru a veni cu investiții noi în spitale”.

„Avem o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate care trebuie abordată frontal. Dincolo de infecții nosocomiale, de regulamente, practici și proceduri în spitale, avem o problemă sistemică, de infrastructură. Avem nevoie de modernizarea anumitor spitale și chiar de a reconstrui unele, lucru care nu s-a mai întâmplat în România de decenii. Am încercat să peticim ceea ce aveam cu resurse limitate, fără a avea o abordare strategică. Ne propunem să venim cu o strategie și cu criterii de alocarea a investițiilor, cu o abordare multianuală a investițiilor”, a spus Cioloș.

Acesta a dat asigurări că nu va fi vorba de privatizarea sistemului de sănătate publică din România, ci de găsirea unui sistem de parteneriat public – privat „strict pentru construcția și administrarea clădirilor în care se derulează activități de sănătate public, care vor rămâne strict publice și de stat din punct de vedere al dotărilor și al personalului”.

„Este un sistem care funcționează în multe țări din UE, sperăm ca prin acest sistem să stimulăm construcții noi de spitale, în orașele mari și în orașe mici”, a adăugat Cioloș.

Șeful Executivului a mai menționat că investițiile în sănătate, în infrastructura de spitale, „stăteau în stiloul ministrului, care semna subiectiv” sau nu priorități de investiții în fiecare an, care veneau târziu, după instalarea noilor miniștri în post.

„Întârzierile în aprobarea investițiilor duceau la întârzieri în executare, bani care nu se cheltuiau, și așa am ajuns cu puține investiții în infrastructură și dotări. Acum avem în derulare trei spitale regionale, la Cluj, Iași și Craiova, pregătim un spital regional de copii la București și o relocare într-o clădire nouă a Institutului ”, a mai spus Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Ce presimțire a avut Emily Burghelea înainte de accident: ”Mi-am imaginat un înger alb”
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Frumusețea nu aduce fericire. Ce se întâmplă cu oamenii care arată prea bine?
×