Prima pagină » Știri » Cioloș aruncă bomba: Premierul mi-a spus că va analiza posibilitatea prelungirii programului de vot

Cioloș aruncă bomba: Premierul mi-a spus că va analiza posibilitatea prelungirii programului de vot

Cioloș aruncă bomba: Premierul mi-a spus că va analiza posibilitatea prelungirii programului de vot
Dacian Cioloș a declarat că premierul Viorica Dăncilă i-a comunicat că va analiza, în Guvern, posibilitatea de a prelungi programul de vot după ora 21:00. El a spus că lucrurile i se par „grave" din acest punct de vedere deoarece există o mobilizare importantă a oamenilor la vot.

„Mi-a spus (premierul Viorica Dăncilă – n.r.) că o să analizeze împreună cu miniștrii această situație, nu a spus «nu» și aștept să văd care sunt soluțiile pe care le propune guvernul pentru că sper să vină cu soluții. Lucrurile mi se par grave din acest punct de vedere și anume faptul că vedem o mobilizare foarte importantă a oamenilor la vot, oamenii au înțeles mesajul, e foarte important să permitem oamenilor să se exprime și cred că trebuie să avem curajul să vedem ce decid alegătorii. Pentru asta trebuie să facem primul pas să le permitem să voteze”, a declarat, duminică, liderul PLUS Dacian Cioloș.

El a mai afirmat că, fără o decizie a Guvernului în acest sens, nu crede că Biroul Electoral Central (BEC) are o bază legală de a decide prelungirea programului de vot.

„Fără o decizie a guvernului nu cred că BEC are o bază legală să decidă o prelungire a votului pentru alegerile europarlamentare, deci e nevoie așteptăm acum o decizie a guvernului, este important să ne spună guvernul ce decide pentru a permite oamenilor să își exercite un drept fundamental”, a conchis Cioloș.

Executivul nu poate emite o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot, în condițiile în care decizia trebuie să vizeze toate secțiile de votare, iar votarea în unele dintre acestea în străinătate s-a încheiat, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

Potrivit articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

De asemenea, Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului stipulează că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetățenii votează la aceleași secții de votare, în același interval orar și cu aceleași ștampile de vot pe buletine de vot separate.

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secția de votare într-o secție din Roma.

Citește și