Prima pagină » Știri » Cioloș îl pune pe Dragnea să-l întrebe pe ministrul PSD al Apărării despre corvetele de 1,6 miliarde de euro

Cioloș îl pune pe Dragnea să-l întrebe pe ministrul PSD al Apărării despre corvetele de 1,6 miliarde de euro

Cioloș îl pune pe Dragnea să-l întrebe pe ministrul PSD al Apărării despre corvetele de 1,6 miliarde de euro
Dacian Cioloș îl contrazice pe Liviu Dragnea care i-a cerut premierului Grindeanu să abroge HG-ul privind procedura de achiziție a patru corvete de 1,6 miliarde de euro, pe motiv că că nu are aprobarea Parlamentului. Fostul șef al guvernului susține că „HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat" și-i transmite șefului PSD că actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, „poate oferi mai mule detalii privind această procedură de achiziție publică pentru dotarea forțelor militare navale române".

„HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura care urma să se desfășoare pentru achiziția acestor nave militare marine. În conformitate cu prevederile legale existente, inițierea achiziției publice ar fi avut loc numai după aprobarea condițiilor de achiziție de către Parlamentul României. Urmând întrutotul procedura stabilită de lege, în mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul României, căruia i-a solicitat aprobarea prin Lege a condițiilor de achiziție a navelor militare marine respective. În absența unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea data, nu a luat nicio decizie în privința negocierilor, tocmai pentru că procedura legală a avizării de către Parlament nu era finalizată”, se arată într-un comunicat semnat de fostul premier, Dacian Cioloș, și fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc.  

Cei doi susțin că „o așa-zisă „abrogare” a Hotărârii de Guvern respective, prin care erau stabilite doar procedurile legale de desfășurare a acestor achiziții, ar echivala cu o neasumare a acelor condiții”.

„Precizăm că domnul Gabriel Leș, actualul ministrul al Apărării Naționale a fost secretar de stat în cadrul aceluiași minister, responsabil cu înzestrarea Armatei, în perioada desfășurării acestor negocieri și poate oferi mai mule detalii privind această procedură de achiziție publică pentru dotarea forțelor militare navale române”, se mai arată în comunicat. 

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că Guvernul Grindeanu trebuie să abroge hotărârea de guvern dată de Cabinetul Cioloș prin care s-a decis cumpărarea a patru corvete noi, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pe care firma olandeză Damen Shipyards Group ar urma să le construiască pe șantierul de la Galați. 

„În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul”, a declarat Dragnea. 

Guvernul Cioloș a adoptat, în ședința din  29 noiembrie 2016, Hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncțională”. Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncțională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor.

„În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncțională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele forțelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje”, se arată într-un comunicat al guvernului din 29 noiembrie 2016. 

Autor

Citește și