Prima pagină » Știri » Cioloș renunță la COMASAREA tuturor alegerilor și mandate de 5 ani pentru primari, șefi de CJ și parlamentari

Cioloș renunță la COMASAREA tuturor alegerilor și mandate de 5 ani pentru primari, șefi de CJ și parlamentari

Cioloș renunță la COMASAREA tuturor alegerilor și mandate de 5 ani pentru primari, șefi de CJ și parlamentari
Planul Guvernului Cioloș cuprinde modificarea de urgență a legislației electorale astfel încât primarii și președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate și toți aleșii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituției.

UPDATE: Dacian Cioloș a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu grupul UDMR, că propunerea de comasare a alegerilor și introducere a mandatului de cinci ani pentru toți aleșii va fi scoasă din programul de guvernare, aceasta fiind una dintre solicitările societății civile fără susținere în Parlament.

Întrebat dacă propunerea privind comasarea alegerilor va fi eliminată din programuld e guvernare, Dacian Cioloș a răspuns afirmativ. „O să fie scosă. Deci programul de guvernare va fi adaptat în funcție de aceste discuții”, a declarat Cioloș, la insistențele jurnaliștilor.

De asemenea, solicitat să comenteze propunerea ca parlamentarii să aibă un mandat de cinci ani, la fel ca șeful statului, așa cum prevede programul său de guvernare, premierul desemnat Dacian Cioloș s-a arătat confuz: „Mandat de cinci ani? În ce sens? Nu. Gândiți-vă că am făcut un program de guvernare în patru zile, ca premier desemnat, fără aibă miniștrii la dispoziție cu care să se consulte”.

Premierul desemnat a explicat că a preluat foarte multe din inițiativele și din „ideile străzii” pe care a vrut să le testeze, „unele dintre ele, poate cu mai puține șanse de izbândă în această perioadă de un an de zile”.

„Am preluat foarte multe din inițiativele și din ideile străzii, să spun așa, ale societății civile, pe care am vrut să le testez. Asta a fost cererea cumva, directă sau indirectă, din parte multor organizații ale societății civile, a celor care au ieșit în stradă să avansez, înaintez aceste propuneri Parlamentului. Și am avut și data trecută, de asta am făcut două tururi, practic, la fiecare grup politic pentru a putea testa pentru a putea discuta legat de mai multe inițiative. Unele dintre ele, poate cu mai puține șanse de izbândă în această perioadă de un an de zile, dar a fost de datoria mea să pot să le testez”, a spus Cioloș.

Premierul desemnat a mai explicat că programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorități și acelea trebuie luate în considerare ca obiective. „Programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorități pe care ni le asumăm direct, ca atare. Și are o parte, în stadiul actual adaptabilă, pentru că miniștrii se duc în comisiile de
specialitate, eu am discuții cu grupurile politice. Și așa cum v-am spus, în perioada următoare o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcție și de susținerea pe care o putem constata”, a reafirmat Cioloș.

Programul Guvernului Cioloș, trimis luni Parlamentului, cuprinde modificarea de urgență a legislației electorale astfel încât primarii și președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi de scrutin,iar alegerile să fie comasate și toți aleșii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituției.

Printre prioritățile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de consilii județene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezența semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

În același timp, programul prevede și un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituției, care prevede clar că mandatul Parlamentului și al aleșilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul șefului statului este de cinci ani.

De asemenea, ideea comasării alegerilor locale și parlamentare a avut-o și guvernul Boc, însă Curtea Constituțională a respins proiectul motivând că numărul mare de buletine de vot atrage asupra electorilor o „sarcină complexă”, dificultățile ce pot apărea putând împiedica, independent de voința lor, alegătorii să voteze”.

De asemenea, noua echipă guvernamentală își propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgență și informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Planul de măsuri al guvernului Cioloș mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de inițiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin inițiativa cetățenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logică este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentați în parlament de un parlamentar, același număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin inițiativa cetățenească, se mai arată în programul de guvernare.

Cioloș: Revizuirea Constituției nu este prioritară

Dacian Cioloș a declarat, luni, cu privire la comasarea alegerilor și prelungirea mandatelor aleșilor la 5 ani, că această prevedere a programului său este una dintre măsurilor care vor fi „testate în consultarea cu Parlamentul”, adăugând că revizuirea Constituției nu e prioritară.

„Eu aș vrea ca în programul de guvernare să ne concentrăm pe cele 12 măsuri pe care le-ați văzut acolo, care sunt măsurile prioritare. Celelalte măsuri, din partea a doua, urmează să fie detaliate în funcție și de rezultatul discuțiilor cu comisiile parlamentare. (…)Este vorba în acea parte a programului de guvernare de niște măsuri pe care vrem să le testăm în consultare cu Parlamentul și o să venim, după audierile din Parlament, cu detalii și în funcție de reacțiile Palamentului”, a declarat premierul desemnat Dacian Cioloș, întrebat cum va face să comaseze alegerile și să
prelungească madatele la 5 ani, în condițiile în care o astfel de decizie presupune revizuirea Constituției.

Dacian Cioloș a mai spus că înainte de 15 decembrie noul Cabinet va prezenta planuri de acțiuni mai detaliate pe fiecare dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare.

„Noi am elaborat unele din măsurile sectoriale în paralel cu recrutarea miniștrilor desemnați și miniștrii desemnați astăzi se vor angaja în fața comisiilor parlamentare ca până înainte de 15 decembrie vom veni cu planuri de acțiuni mai detaliate pe fiecare dintre măsurile pe care le-ați văzut. Deci o să discutăm mai încolo”, a afirmat Cioloș.

Întrebat dacă revizuirea Constituției ar fi una dintre priorități, premierul desemnat a negat acest lucru.

„Nu este o prioritate revizuirea Constituției, tocmai de aceea nu o găsiți între cele 12 priorități. Acolo să vă uitați”, le-a răspuns Cioloș jurnaliștilor.

Întrebat cum va să face posibilă implicarea cetățenilor în inițiativa legislativă, premierul desemnat a afirmat că există deja o lege care dă posibilitatea cetățenilor să depună proiecte de lege dacă reușesc să strângă 100.000 de semnături, adăugând că intenționează să creeze și o platformă prin care să faciliteze obținerea acestor semnături.

„Există deja o lege care dă posibilitatea cetățenilor de a se implica în inițiative legislative, de a aduna până la 100.000 de semnături și pot să depună proiecte. (…) Vrem să creăm o platformă prin care să facilităm obținerea acestor semnături pe proiecte de lege interesante, sau pe inițiative interesante”, a mai spus Dacian Cioloș.

 

Citește și