Cioloș: UE să țină cont de specificitățile țărilor privind refugiații. Cotele nu sunt o soluție
Uniunea Europeană ar trebui să țină cont de specificitățile statelor membre în problema distribuirii refugiaților, afirmă premierul Dacian Cioloș, într-un interviu acordat ziarului Le Monde, subliniind că relocarea extracomunitarilor pe baza unei formule matematice „nu este o soluție bună”.
„România a acceptat să participe la planul de primire a imigranților. Cu toate acestea, există un blocaj din cauza cotelor impuse, care sunt respinse de numeroase state. Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitățile, în funcție de capacități. Eu așa înțeleg solidaritatea. Trebuie să fim ospitalieri și deschiși, dar și realiști, altfel este vorba de lipsă de responsabilitate. România nu are o tradiție de primire a imigranților noneuropeni, așa cum au anumite țări din vestul și sudul Uniunii Europene. Toleranța și solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire, altceva”, a declarat Dacian Cioloș.
„Problema imigranților nu ar trebui să se limiteze la o cifră de împărțit. Imigranții trebuie să se poată integra în cultura și sociatatea țării-gazdă. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu este o soluție bună”, a spus Cioloș.
„Susținem ideea Comisiei Europene de consolidare a Agenției europene a frontierelor (Frontex) prin crearea unui corp comun al agenților de frontieră. Atât timp cât nu suntem în măsură să controlăm fluxurile de imigranți, este dificil să avansăm cu discuțiile pe tema dispozitivului de repartizare a imigranților în statele Uniunii Europene”, a apreciat premierul României.
Întrebat dacă România vrea în continuare să adere la Schengen deși spațiul de liberă circulație este în pericol, Cioloș a răspuns:
„Dacă vrem să aderăm la Schengen este pentru a fi membri ai unui sistem solid și funcțional. România îndeplinește toate criteriile solicitate pentru a adera la Schengen, dar este încă la ușă. Ne-au fost impuse, la fel și Bulgariei, criterii suplimentare, referitoare la buna funcționare a justiției și la combaterea corupției, condiții care nu au existat pentru alții. Ne-am făcut temele și în aceste domenii. Pentru deblocarea lucrurilor, o aderare etapizată la Spațiul Schengen poate fi un lucru bun, în special cu frontierele din aeroporturi. Acest lucru nu ar fragiliza în plus Spațiul Schengen și ar fi o recunoaștere a eforturilor depuse de România. În privința frontierelor terestre, România a demonstrat că știe să le securizeze”, a subliniat Cioloș.