Prima pagină » Știri » Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta bucătarului Horia Vârlan. SECRETUL pentru cel mai savuros gust

Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta bucătarului Horia Vârlan. SECRETUL pentru cel mai savuros gust

Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta bucătarului Horia Vârlan. SECRETUL pentru cel mai savuros gust

Ciorba de miel din Ardeal nu se acrește cu borș, ci cu oțet, se drege întotdeauna cu smântână și gălbenuș de ou, deoarece ardelenii iubesc mâncărurile bogate. Iar pentru a contrabalansa gustul puternic, pentru aromă se folosește tarhonul.

Tarhonul nu doar că este foarte aromat și atenuează mirosul cărnii de miel, dar este și bogat în substanțe nutritive, în special vitaminele B1 și C, este și eficient în afecțiuni precum tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat, bronșite, reumatism, balonare și afecțiuni renale.

Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de renumitul bucătar.

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g piept și gât de miel sau un cap de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o țelină rădăcină mică, o legătură de ceapă verde, o lingură pătrunjel tocat, o lingură tarhon tocat, o lingură orez, 2 linguri oțet din vin alb, 2 gălbenușuri, nn pahar mare cu smântână (200-250 g), o linguriță de sare
5-6 boabe de piper negru.

Cum prepari ciorba de miel

Astfel, taie carnea de miel în bucăți potrivite și o opăriți câteva minute în apă clocotită, după care o scoți și o pui la fiert în apă rece, împreună cu piperul și puțină sare, apoi îndepărtezi cu o paletă spuma formată la suprafață ori de câte ori este nevoie.

Adăugă orezul spălat și legumele tăiate mărunt și continui fierberea încă 10 minute.

Adăugă tarhonul și potrivește gustul de sare, apoi continuă fierberea încă 10 minute.

Bate gălbenușurile cu smântâna, într-un bol. Ia un polonic cu supă, îl torni peste amestec și omogenizezi rapid.

Toarnă ouăle cu smântâna în oală, omogenizează și stinge focul. Adăugă oțetul și pune pătrunjelul tocat.

Lăsă câteva minute oala acoperită ca să se întrepătrundă aromele, apoi serviți ciorba cu ardei iute.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Calculator Impozit Auto 2026. RAR explică unde este trecută norma EURO, în funcție de CIV
Digi24
VIDEO De ce s-au bătut două femei la Timișoara: un influencer din campania lui Călin Georgescu, în mijlocul scandalului
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Fără punte: premierul Bolojan elimină o zi liberă
Mediafax
Programul marilor lanțuri de magazine de Crăciun 2025. Care sunt zilele în care vor fi închise și când vor avea programul redus
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Consilierul de la Kremlin care a refuzat ordinul lui Putin și a încercat să oprească războiul din Ucraina. Era pregătit să fie împușcat
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Funicularul, ingineria care face accesibile pantele imposibile