Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, luni, la Bruxelles, că, în ceea ce privește participarea României la misiunea din Ciad, se așteaptă confirmarea semnării de către Traian Băsescu a Memorandumului de participare a României cu o companie de infanterie.
Ministrul Apărării Teodor Meleșcanu declara, la sfârșitul lui noiembrie 2007, că România intenționează să trimită o companie formată din 120 de militari în zona Africii Centrale care să participe la prima misiune militară lansată de UE. Meleșcanu a declarat atunci că militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița sunt unii dintre candidați.
Uniunea Europeană a aprobat oficial, luni, trimiterea imediată a unei forțe militare în Ciad și nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur și de lipsă de securitate din cauza insurgenței, se arată într-un comunicat citat de AFP.
„Conform rezoluției 1778 a Consiliului de Securitate al ONU” din septembrie 2007, Uniunea Europeană încredințează forței numite EUFOR Ciad-RCA sarcina de a „proteja personalul ONU”, respectiv misiunea poliției Națiunilor Unite și cei 3.000 de polițiști instructori, precum și „civilii expuși pericolului” și „personalul umanitar”. Aceasta „va facilita sosirea ajutorului umanitar”, „contribuind la securizarea” regiunii. EUFOR va supraveghea securitatea celor 241.000 de refugiați sudanezi veniți din Darfur în estul Ciadului și a altor 3.000 în nord-estul Republicii Centrafricane, precum și a celor 179.000 de cetățeni din Ciad și 20.000 din Republica Centrafricană deplasați în interiorul țărilor respective din cauza violențelor.
Mandatul acestei forțe formate din circa 3.700 de militari, dintre care peste jumătate francezi și restul din alte 13 țări europene, este de un an. Aceasta este cea mai importantă operațiune militară a Uniunii Europene în afara continentului european și fără asistența NATO, de când politica europeană în materie de apărare a devenit cu adevărat operațională, în 2001.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro