Informația este menționată în referatul prin care procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut arestarea preventivă a doi judecători și a altor patru persoane vizate în acest dosar.
Potrivit anchetatorilor, „grupul” vizat în dosar a avut în atenție și alte retrocedări, nu doar pe cea privind domeniul Ghica. „Din probe rezultă că acest grup extins are în desfășurare și alte spețe privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai domeniul Ghica (în Călărași, Sinaia, Buzău, Galați, Vâlcea, Suceava)”, se arată în referat.
Anchetatorii arată, în continuare, că „referitor la acest din urmă caz, numiții Kadas Iosif, Iacob Sorin Ioan și Mătășel Ioan au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, reușind să poarte o discuție cu acesta pe tema dorită”.
În dosarul retrocedărilor, Sorin Ion Iacob este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență și trafic de influență, iar Iosif Kadas, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență. Primul este arestat la domiciliu, iar al doilea se află în arest preventiv.
Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetați sub control judiciar în dosarul retrocedărilor, după ce instanța supremă a respins propunerea de arestare formulată de procurorii anticorupție.
Pe de altă parte, în cazul deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, urmăriți penal în dosarul retrocedărilor, Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea lor.
În același dosar sunt urmăriți penal senatorul Ilie Sârbu și directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.
Directorul Romsilva este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat. Potrivit procurorilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
Romsilva consideră că afirmația potrivit căreia, în dosarul retrocedărilor, ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro sunt nefundamentate, în condițiile în care regia este administratorul, nu proprietarul pădurilor statului.