Circuitul șpăgii în Brașov. Procurori: Aristotel Căncescu și-a făcut TEREN DE TENIS pe banii statului, hrănind două firme de casă

Circuitul șpăgii în Brașov. Procurori: Aristotel Căncescu și-a făcut TEREN DE TENIS pe banii statului, hrănind două firme de casă
Publicat: 07/10/2014, 13:42
Actualizat: 06/07/2016, 00:09

Procurorii DNA arată, în referatul obținut de gândul, că Aristotel Căncescu a făcut plăți ilegale din bugetul Consiliului Județean Brașov, către două firme „de casă”, deținute de apropiați de-ai săi, care erau abonate la contractele publice scoase la licitație sub autoritatea lui Căncescu.

Firma Ramb Sistem, deținută de Gabriel Bîgiu, ar fi primit în mod abuziv suma de 664.000 lei (aproximativ 150.000 euro), în plus de banii plătiți prin contractele cu CJ Brașov, din 2007 și 2008, pentru reabilitarea Complexului de Agrement Tâmpa și pentru amenajarea terenurilor de sport ale Liceului „Andrei Șaguna”. Cele două contracte publice valorau peste 15 milioane de lei (3,4 milioane de euro).

În schimb, firma Ramb Sistem ar fi construit un teren de tenis la reședința lui Aristotel Căncescu, chiar cu materialele folosite la onorarea celor două contracte publice cu CJ Brașov. Practic, Căncescu și-a făcut teren de tenis pe banii contribuabililor, firma respectivă folosind banii veniți din contractele cu CJ Brașov.

Pentru a se justifica, firma respectivă a furat la materialele de construcție, arată procurorii. În ambele contracte Ramb Sistem a folosit un strat de tartan de doar 4,5 milimetri, când contractele stipulau folosirea a 10 milimetri de tartan. Diferența a fost umplută cu material adeziv, însă banii încasați de la CJ Brașov au corespuns stratului de 10 milimetri.

Procurorii DNA mai arată că Aristotel Căncescu folosea, pentru încasarea mitei, o televiziune locală deținută de el însuși, prin firma Canaris (este vorba despre Mix TV). Șpaga era mascată prin publicitate sau urări de sărbători. Tot la sediul firmei respective Căncescu negocia și șpăgile pentru contractele oferite de CJ Brașov.

Faptele lui Căncescu au fost desoperite de inspectorii Curții de Conturi, iar liberalul a încercat să-l convingă pe Gabriel Bîgiu, patronul Ramb Sistem, să returneze banii cu care CJ Brașov fusese prejudiciat, promițându-i în schimb că va primi alte contracte. Intenția sa reiese și dintr-o convorbire telefonică dintre vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Lucian Pascu, inculpat și el în acest dosar, și deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir.

Pentru același scop, Căncescu i-ar fi promis lui Bîgiu și câștigarea contractului pentru reabilitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în valoare de 19 milioane de euro. Procurorii DNA arată că acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că autoritățile au intervenit, însă Căncescu convocase deja din nou Comisia de licitație, pentru că aceasta scosese câștigătoare o altă firmă, nu pe Ramb Sistem. Căncescu ar fi intenționat să anuleze licitația.

Firma deputatului PC Ion Diniță, contract umflat cu 1.000%

Cea de-a doua „firmă de casă” a lui Aristotel Căncescu, după cum o numesc procurorii DNA, este Gotic SA, controlată de deputatul PC Ion Diniță, persoană pe care de asemenea Căncescu a încercat să o convingă să returneze sume de bani câștigate necuvenit din contracte cu CJ Brașov, pentru ca liberalul să poată acoperi prejudiciul descoperit de Curtea de Conturi în contractele cu Ramb Sistem.

Firma Gotic a primit și ea sume necuvenite, în baza a două contracte vizate de DNA: unul din 2006, pentru asfaltarea drumului județean dintre Racoș și Rupea, de 12 kilometri, și unul din 2007, pentru salubrizare, deszăpezire și reparații la drumurile județene din Brașov. Prejudiciul calculat de DNA în urma acestor contracte ale CJ Brașov este de 7,67 milioane de euro.

Procurorii arată că Aristotel Căncescu a majorat, prin acte adiționale, valoarea contractului de deszăpezire și asfaltare al Gotic SRL cu 1.046%. Suma a crescut de la 9,7 milioane de lei, cât era valoarea inițială a contractului, la 101,7 milioane de lei.

Procurorii mai exemplifică cum s-a ajuns ca doi kilometri de pe drumul județean Racoș-Rupea să fie asfaltați parțial pentru suma totală de 3,9 milioane de lei (peste 880.000 de euro). „Practic cei 2 km ai drumului din incinta localității Racoș, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, două straturi de asfalt, au fost plătiți de către Consiliul Județean Brașov cu suma de 1.000.000 lei + 2.900.000 lei, deși nu a existat vreun contract nou sau vreun act adițional la contractul inițial și nici măcar un act de recepție al pretinselor lucrări efectuate pentru care deja fusese achitată suma exorbitantă de 1 milion lei”, se arată în referatul DNA.

De altfel, susțin procurorii, lucrările la șoseaua respectivă nu au fost finalizate nici în ziua de astăzi, la 8 ani de la atribuirea contractului.

Căncescu, sprijinit de concubină și de contabila personală

Procurorii DNA arată că pentru atribuirea contractelor de achiziții publice în mod fraudulos, Aristotel Căncescu era sprijinit de oameni din anturajul său și subordonați de-ai săi de la CJ Brașov: vicepreședintele CJ Mihai Lucian Pascu, administratorul public al Brașovului Petru Radu Ispas, directorul de la Investiții și Urbanism Emil Cirică, fostul director al Direcției Drumuri și Poduri Viorel Costea, președintele Comisiei de evaluare a ofertelor pentru contractul de la Spitalul Județean Brașov Mircia Gherghe, adjuncta Direcției Coordonare și Integrare Europeană și contabila personală a lui Căncescu, Nicoleta Stelea, și de concubina lui Căncescu, Onelia Pescariu. Aceste persoane au calitatea de suspecți în acest dosar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare