Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a mărturisit joi, după o conferință de specialitate, că nu a plătit încă timbrul de mediu pentru automobilul personal.
Aceasta a precizat că autoturismul de teren pe care îl deține are încă numere provizorii.
„Încă nu l-am înmatriculat, circul cu numere roșii”, a declarat ministrul. „Nu l-am înmatriculat pentru că trebuie să îndeplinesc toate criteriile legislației din România, în sensul de a achita timbrul de mediu. Eu sunt prima care trebuie să respecte legislația, așa că, desigur, îl voi achita”, a precizat Rovana Plumb.
În 15 martie 2013, a intrat în vigoare OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Acesta se calculează în principal în funcție de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru față de 30% în legea în vigoare, înscrisă în cartea de identitate a mașinii sau documentele de omologare.
Noua formulă de calcul conduce la o creștere în medie de aproximativ 10% a sumei de plată pentru mașinile Euro 4 și Euro 3 și o scădere cuprinsă între 60% și 90% pentru mașinile Euro 2, Euro 1 și non-euro. Suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 și cu 90% pentru non-euro.
Timbrul se plătește o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere, dar nu și în cazul tranzacțiilor civile (moștenire sau partaj).
De la plata timbrului de mediu sunt exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilități, forțelor armate, forțelor de securitate a statului, jandarmeriei, poliției, ambulanțele, autovehiculele hibride și electrice, cele istorice sau destinate competițiilor sportive, precum și cele donate autorităților statului cu titlu gratuit. Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobândite prin moștenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.