CIRCULARA 666. Cum îi salvează noul ministru pe directorii de școli care au picat la examen. „Luni va fi și un ordin”
În prima zi de la instalarea la Ministerul Educației, Pavel Năstase, și-a pus semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă în care dă mână liberă inspectoratelor de a-i repune în posturi pe directorii și directorii adjuncți de școli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Situația este valabilă pentru numirile prin detașare în interesul învățământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens.
Nota a fost semnată vineri, pe 6 ianuarie, exact când expira termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din învățământ. Potrivit metodologiei adoptate prin ordinul 5080/2016 de fostul ministru Mircea Dumitru, repunerea în funcție era interzisă numirea persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct și nu au participat la concurs sau au fost respinse. Nota prevede tocmai o derogare de la această prevedere.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Liviu Pop, susține însă că situația era una de criză și trebuia găsită o soluție de vineri până luni ca posturile să fie ocupate. Întrebat de ce nu s-a emis un ordin de ministru, Pop a declarat că va veni și acesta luni, însă o zi era prea puțin pentru toate modificările care trebuie făcute.
„Posibil ca luni să se emită un ordin de ministru în acest sens. Legea educației fiind modificată, mai sunt și alte lucruri care trebuie modificate prin ordin de ministru. A face într-o zi un ordin de ministru cu toate articolele care trebuie modificate, în baza unor legi care s-au modificat de Parlament însemna foarte mult timp. Cred că ăsta a fost motivul pentru care, pentru început, s-a dat această notă, urmând, cred eu, ca luni să fie și un ordin de ministru în acest sens. (…) Cert e că vineri, când am preluat mandatul, 666 de unități școlare nu aveau directori sau directori adjuncți. În condițiile în care luni încep cursurile, trebuia găsită o soluție, de vineri până luni, de a acoperi acoperi 666 de unități școlare. Vă întreb, dacă sunteți mamă și aveți copil și merge la școală și nu știți cine conduce școala luni nu știu dacă e chiar bine”, a declarat Pop, pentru gândul.
Cu toate acestea, întrebat dacă s-a rezolvat problema și au fost găsiți directorii pentru posturile vacante, secretarul de stat a spus că acest lucru va fi aflat tot luni. „Mâine dimineață la ora 11.00 avem videoconferința cu inspectorii”, a precizat el, adăugând că toate numirile se vor face în baza ordinului care va fi tot luni emis.
Opoziția acuză politizarea învățământului
Nota semnată de ministrul Educației este înțeleasă de opoziție ca o politizare a învățământului. Liderul PMP, Traian Băsescu, i-a acuzat pe semnatarii circularei de ticăloșie
”Unul din cele mai importante lucruri pe care le-a făcut Mircea Dumitru – fostul ministru al educației – este legat de organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director de școală. Rezultatul concursului a fost că 3509 directori puși de PSD nu au luat examenul și nu mai pot ocupa funcția de director de școală. Ce fac prin dispoziții date în teritoriu noii demnitari de la educație Liviu Pop și Pavel Năstase? Nici mai mult nici mai puțin îi repun pe funcții pe cei 3509 directori care au picat examenul și îi anunță pe cei 5405 care au luat examenul de director că sunt doar interimari, deci oricând înlocuibili. Așa ticăloșie mai rar”, a scris fostul șef al statului pe Facebook.
„Prioritatea PSD în domeniul educației este politizarea școlilor printr-un act ilegal și discriminatoriu! Ministrul PSD al Educației a ordonat politizarea funcțiilor de directori și directori adjuncți. Prima zi de mandat la Ministerul Educației – prima măsură în detrimentul învățământului românesc. Ministru Educatiei a făcut ce știe PSD mai bine: politizare. A renunțat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea școlilor – fără concurs, fără criterii de performanță și fără onoare”, a declarat și șefa PNL Raluca Turcan.
Pop: „De ce n-au găsit oameni să ocupe aceste posturi. Eu ce să fac de vineri până luni?”
În replică, Liviu Pop susține că, dacă și-a bătut cineva joc de învățământ nu cei care s-au instalat acum la minister au făcut-o. „Ei și-au bătut joc de învățământ și îi întreb de ce nu au organizat concursul în așa fel încât în 6 ianuarie să fie ocupate toate posturile. De ce n-au găsit oameni să ocupe aceste posturi în 666 de unități școlare. Eu ce să fac de vineri până luni? E ușor să zici „politizați”. Pot să zic și ei că au politizat poate când i-au numit pe aia cu concurs, dar nu cred că trebuie să coborâm discuția la acest nivel în condițiile în care nu avem directori care conduc școala”, a declarat Pop, pentru gândul.
Potrivit datelor furnizate de secretarul de stat, dintr-un total de 6.404 directori au fost numiți prin concurs 4.058, iar prin detașare trebuie numiți 2.346. Numărul situațiilor nesoluționate este de 358 (5,59%).
Dintr-un total de 2.480 de directori adjuncți au fost numiți prin concurs 1344, iar prin detașare trebuie numiți 1.136. Numărul situațiilor nesoluționate este de 308 (12,42%).
De menționat că anul trecut a fost pentru prima oară după 2008 când directorii de școli au fost numiți în urma unui concurs.