În expunerea de motive pentru înființarea comisiei de anchetă se arată: „Raportul de țară pentru 2018, publicat de către Comisia Europeană, arată că există suspiciuni de manipulare și falsificare a datelor execuției bugetare în anul 2018. Scopul acestor manipulări și falsificări este acela de a reduce artificial deficitul bugetar pe cash în 2018 sub pragul de 3% din PIB.”
Totodată, în expunerea de motive este precizat faptul că Guvernul a modificat cifrele veniturilor estimate și celor încasate, de la 9 miliarde la 10,4 miliarde de lei.
„Datele care au stat la baza rectificării bugetare din august 2019 au fost modificate față de cele aprobate în legea bugetului de Stat. Au fost scăzute de veniturile programate a fi încasate, modificare care a dus la creșterea deficitului bugetar pentru prima jumătate a lui 2019, față de care era aprobat legea bugetului de stat. Această modificare la permis Guvernului spună că execuția bugetară pe primele șase luni este mai bună decât cea programată și asta se poate justifica o rectificare bugetară pozitivă. În același timp, modificarea datelor aprobat de la bugetul de stat au dus la creșterea diferenței dintre veniturile estimate și cele încasate de la 9 miliarde la 10.4 miliarde de lei.”, este explicat în expunerea de motive.
Scopul anchetei este verificarea condițiilor în care s-au efectuat rectificările bugetare pe 2018 și 2019.
„Există dovezi că datele execuțieiÎncetare bugetare în 2018 și ale rectificării bugetare din 2019 au fost falsificate. Ancheta are ca scop verificarea condițiilor în care s-au efectuat rectificările bugetare în 2018 și 2019 și a execuției bugetare în 2018, de către Guvernul României.”, este motivat în document.
Afirmațiile liberalului vin în contextul în care Guvernul a anunțat că va adopta, luni, în ședință, cele două proiecte de ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat și a asigurărilor sociale de stat pe 2019, la o săptămână după ce au fost publicate de Ministerul Finanțelor.