Ciuhodaru cere adoptarea unui uproiect pentru înăsprirea pedepselor, în contextul cazului din Buzău

Publicat: 18 08. 2019, 10:48

„Solicit adoptarea de urgență! Această lege va salva vieți. Până când nu va fi adoptată colegii mei și personalul didactic vor fi în continuare amenințați și loviți. Ultimul caz a fost chiar azi: 4 morți și 9 răniți. 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal. Suntem pe un teren minat! Proiectul meu de lege (redepus pe 24.04.2019, pentru care am cerut adoptarea în procedură de urgență) este primul care prevede o nouă încadrare juridică -cea de ultraj -precum și înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical sau didactic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, a scris Tudor Ciuhodaru, duminică, pe Facebook.

Eurodeputatul a adăugat că un astfel de act normativ va descuraja situațiile precum cea de la Buzău, în care un bărbat a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă.

„Apreciem că acest lucru va duce la descurajarea unor astfel de situații și va permite cadrelor medicale și didactice să poata acționa eficient în interesul pacientilor și al elevilor. Concret proiectul meu de lege prevede ca agresarea personalului medical și didactic (aflat întimpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu) să fie încadrată la ultraj, similar cu cea a polițiștilor și jandarmilor, iar astfel pedepsele să fie majorate cu 50%”, a explicat Ciuhodaru.

Europarlamentarul PSD mai spune că „toate aceste profesii sunt au drept scop binele cetățeanului, dar, în timp ce politiștii și jandarmii au și pregătirea și echipamentul necesar pentru a răspunde unor astfel de agresiuni, personalul medical sau didactic este expus direct la astfel de situații iar agresarea acestuia în timp ce își desfășoară activitatea se poate solda chiar cu pierderea vieții celor tratați în acel moment sau cu traume asupra elevilor”.

Social-democratul prezintă și motivele demersului legislativ: „Pe de o parte din ce în ce mai mulți dintre cei care încearcă să salveze vieți sunt agresați, umiliți, înjunghiați, bătuți, de multe ori chiar de către cei cărora le salvează viața iar pe de alta parte asa zisele sisteme in care s-au investit sute de mii de euro au dovedit doar ca nu exista mijloace eficente de protecție sau că acestea sunt iluzorii. Același lucru se constată și în cazul personalului didactic”, conform sursei citate.

Fostul senator PSD face și o statistică a cazurile de violență în rândul personalului medical și didactic.

„Concret:
1.Pedepsele mult prea blânde au făcut ca numărul și gravitatea acestor fapte abominabile să crească.
2. 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal.
3. Cazurile de violență au devenit atât de numeroase încât pun în pericol chiar funcționarea sistemului medical și viața pacienților.
4. Pentru protejarea colegilor mei aflați în misiuni de salvare dar și a pacienților pe care îi tratează e nevoie de măsuri ferme.

Situația e similară în învățământ:
1. 2.400 de elevi au insultat și înjurat oamenii de la catedră.
2. 5% dintre ei i-au și lovit.
3. Studiul cerut de Ministerul Educației a fost făcut pe un eșantion reprezentativ (1.207 școli cu un număr 586.000 de elevi)”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

„Prin proiectul meu de lege amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva persnalului medical sau didactic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții se sanctioneaza cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate, la fel ca in cazul celor comise asupra unui politist sau jandarm”, susține europarlamentarul PSD.

El prezintă și modificarea legislativă avută în vedere în inițiativă, respectiv o modificare a Codului Penal.

„Practic Alineatul (4) al articolului 257, din Legea nr. 286/2009 privind Cod Penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, se modifică și se completează după cum urmează:

«(4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui polițist, jandarm personalului medical și didactic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.»

Coșmarul ce-l trăiesc în fiecare zi colegii mei din Unitățile de Primire a Urgențelor și de la Salvare, puși să plătească chiar cu propria integritate fizică poate fi oprit. E nevoie doar ca parlamentarii să voteze acest proiect de lege. Până la adoptarea acestui proiect de lege cadrele didactice și personalul medical nu în siguranță!”, a conchis Tudor Ciuhodaru.

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău.

Bărbatul de 38 de ani, care a atacat pacienții, a fost internat cu sevraj etilic, potrivit unor surse din cadrul Poliției. Acestea au confirmat, pentru MEDIAFAX, că atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.