Președintele Consiliului Județean (CJ) Arad, Nicolae Ioțcu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că va supune aprobării consilierilor retragerea din UNCJR, declarând că ani la rând județul a plătit cotizații, dar nu au existat beneficii, iar Uniunea nu a luat atitudine când au fost lezate interesele membrilor săi.
În proiectul de hotărâre redactat și care va fi suspus aprobării consilierilor se arată că pentru acest an UNCJR a stabilit o cotizație de membru pentru CJ Arad în sumă ce 78.513 de lei, respectiv 0,165 lei pentru fiecare locuitor, județul având 475.841 de locuitori.
„Întrucât se apreciază că, în condițiile bugetului acestui an, suma este foarte mare și nu justifică serviciile pe care UNCJR le aduce membrilor săi, propunem spre aprobare renunțarea la calitatea de membru a Consiliului Județean Arad”, se arată în referatul proiectului.
Nicolae Ioțcu consideră că UNCJR „nu are o activitate foarte bună” și că se ocupă doar de dezvelirea de plachete și oferirea de cadouri oficialilor.
„Noi plătim o cotizație în urma căreia nu am văzut foarte multe lucruri, decât plachete și cadouri acordate primului-ministru, șefilor Camerelor, parlamentarilor. Credem că nu acesta este modul în care UNJCR trebuie să lucreze. De exemplu, nu am văzut nicio poziție a Uniunii cu privire la diminuarea bugetelor unor județe, precum Arad, care are un buget cu 21 de milioane de lei mai mic decât anul trecut. Efectiv ne-au luat banii printr-o formulă inventată, iar apoi au fost redistribuți în alte zone ale țării”, a spus Ioțcu.
El a adăugat că asociația ar trebui să aibă un rol activ în promovarea politicilor membrilor săi, așa cum fac Asociația comunelor sau Asociația orașelor, care au o activitate mult mai aplicată pentru instituțiile pe care le reprezintă.
Ioțcu a mai spus că în rândul președinților de consilii județene există tot mai mari nemulțumiri față de activitatea asociației.
Județul Arad este membru al UNCJR din anul 2000, timp în care a plătit cotizații care însumează peste un milion de lei.