Prima pagină » Știri » CJ Dâmbovița: În ultimele 10 zile câte un om a murit zilnic din cauza sistemelor de încălzire improvizate

CJ Dâmbovița: În ultimele 10 zile câte un om a murit zilnic din cauza sistemelor de încălzire improvizate

CJ Dâmbovița: În ultimele 10 zile câte un om a murit zilnic din cauza sistemelor de încălzire improvizate
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, spune că, în ultimele zece zile, în județul Dâmbovița, câte un om a murit zilnic din cauza sistemelor de încălzire improvizate, Țuțuianu spunând că a descoperit nereguli în ceea ce privește sistemele de încălzire ale unor instituții publice.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, spune că, în ultimele zece zile, în județul Dâmbovița, câte un om a murit zilnic din cauza sistemelor de încălzire improvizate, Țuțuianu spunând că a descoperit nereguli în ceea ce privește sistemele de încălzire ale unor instituții publice.

Șeful Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a afirmat, luni, într-o conferință depresă, că în ultima perioadă la nivelul județului Dâmbovița s-a înregistrat câte un deces zilnic din cauza instalațiilor de încălzire improvizate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am avut în județ în fiecare zi de la începutul anului sau în ultimele zece zile câte un incident soldat cu moartea unei persoane din cauza sistemului de încălzire improvizat. Asta ne arată că județul Dâmbovița a fost adus la nivelul de Ev Mediu din perspectiva încălzirii locuințelor, iar municipiul Târgoviște este departe de a fi o capitală cât de cât modernă a unui județ din perspectiva sistemului de încălzire”, a spus Adrian Țuțuianu.

Președintele CJ Dâmbovița a afirmat, de asemenea, că a identificat, în special la nivelul municipiului Târgoviște, mai multe nereguli în ceea ce privește sistemele de încălzire ale unor instituții publice sau ale unor imobile deținute de instituții publice.

„M-am dus la un bloc din acesta cu locuințe sociale și au pus centrala în geamul unui cetățean. Proiecte făcute complet aiurea; i-au luat ăluia și lumina din casă și i-au pus o bombă la ușă. Veți merge cu mine, că trebuie să facem și asta, trebuie să ieșim din zona minciunilor acestora vehiculate pe diverse surse, să venim și să vedem cum s-au făcut platformele, cum s-au desființat magazii de echipamente din școli ca să pună centrală, cum s-a pus centrala la un kilometru și jumătate de locul unde trebuia făcută încălzirea, pe proiecte făcute pe picior de oameni cărora nu le-a păsat pur și simplu”, a mai spus Țuțuianu jurnaliștilor.

Acesta a menționat că, în opinia sa, responsabili pentru această situație sunt reprezentanții Executivului Primăriei, respectiv primar, viceprimari, manager public și directori.

Șeful CJ Dâmbovița a mai spus că trebuie gândit „un proiect adecvat” pentru încălzirea blocurilor de locuințe din Târgoviște și că, din informațiile pe care le deține, în exercițiul financiar 2014 – 2020 al bugetului Uniunii Europene România va beneficia de „fonduri importante” pentru dezvoltarea sistemelor de încălzire, iar soluția ar fi ca autoritățile să acceseze cât mai multe dintre aceste fonduri.

Toate unitățile de învățământ din oraș, dar și blocuri de locuințe ANL, blocuri de locuințe sociale și instituții publice, între care și primăria, au rămas fără căldură după ce societatea de termoficare Termica, la care respectivele imobile erau racordate, a intrat în insolvență și și-a încetat activitatea.

Primarul orașului, Gabriel Boriga, spunea că în vara anului trecut s-a pus pentru prima dată problema montării de centrale termice în imobilele care au fost racordate la operatorul de termoficare Termica și că de atunci și până în luna august a acestui an, când Termica a intrat în insolvență, Consiliul Local Târgoviște nu a votat proiectul privind aprobarea montării acestor centrale în clădirile afectate, astfel că școlile și instituțiile publice au intrat în iarnă fără căldură.

Între timp, au fost montate centrale termice în unele unități de învățământ, în timp ce în altele au fost cumpărate calorifere. În luna decembrie, cursurile au fost suspendate în mai multe unități de învățământ, după ce reprezentanții școlilor au solicitat acest lucru, motivând că în sălile de clase nu se atinge temperatura de 18 grade Celsius, caloriferele electrice nefăcând față.

Autor

Citește și