CJ Harghita, amendat de Protecția Consumatorilor pentru târgul neautorizat de produse „Made in Ținutul Secuiesc”

Publicat: 22 03. 2013, 17:00
Actualizat: 29 07. 2014, 15:22

Consiliul Județean Harghita a fost amendat cu 10.000 de lei de Protecția Consumatorilor pentru târgul de produse alimentare „Made in Ținutul Secuiesc”, organizat lunar, fără autorizație, pe spațiul de sub arcadele instituției.

Sancțiunea este urmarea mai controalelor efectuate de inspectorii de la Protecția Consumatorilor, care au constatat că târgul nu avea niciun fel de autorizație de funcționare din partea Primăriei Miecurea Ciuc, cum prevede imperativ legea, iar produsele comercializate nu respectau obligațiile legale în privința informațiilor furnizate cumpărătorilor, etichetele fiind doar în limba maghiară.

„Am solicitat în mod repetat conducerii C.J. Harghita să ne prezinte autorizația de funcționare a târgului, așa cum prevede legea, dar fără niciun rezultat, așa că am aplicat instituției o amendă contravențională de 10.000 de lei și am somat-o să intre cât mai repede în legalitate”, a explicat pentru gândul șeful Comisariatului Regional Brașov pentru Protecția Consumatorilor, Claudiu Susanu.

„Ca să fiu sincer, a existat totuși un rezultat în urma controalelor noastre: un teanc de reclamații adresate de președintele Borboly Csaba tuturor autorităților locale și centrale, în care eu și subalternii mei am fost acuzați în fel și chip, doar pentru că am încercat să aplicăm legea. Iar de la Primăria Miercurea Ciuc am primit o adresă stupefiantă, că pentru organizarea acelui târg Consiliul Județean nu are nevoie de nicio autorizație, pentru că îl organizează pe teritoriul său”, a adăugat Susanu.

În replică, șeful C.J. Harghita, Borboly Csaba, ne-a declarat că nu e vorba despre o amendă de 10.000 de lei, ci de 1.000 de lei, care devin 500 de lei dacă e plătită în 48 de ore. „Noi am ales să n-o plătim și să mergem la judecată, ca să demonstrăm că îndeplinim toate condițiile legale pentru acest târg, care e cel mai bun de acest fel din țară. Și am și un mesaj personal pentru domnul Susanu: îl invităm să vină iar pe la noi, cu familia, nu ca să-și ceară scuze, ci ca să cumpere produse secuiești din târgul nostru, că sunt cele mai bune și mai ecologice”, a mai spus Borboly Csaba.

„Amenda e de 10.000 de lei, nu de o mie, cum zice dl. Borboly, probabil că dânsul are ceva probleme cu cititul zerourilor”, a venit imediat „mulțumirea” pentru invitație a șefului de la Protecția Consumatorilor.