CJ și Primăria Buzău nu alocă bani pentru Catedrala Neamului; Boșcodeală: Avem alte priorități

Publicat: 05 02. 2014, 19:39
Actualizat: 31 07. 2014, 14:07
Primăria Buzău și Consiliul Județean Buzău nu vor aloca bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, autoritățile locale și cele județene spunând că au dat bani pentru alte lăcașuri de cult din județ, primarul Constantin Boșcodeală afirmând că municipalitatea are "alte priorități".

Primăria Buzău și Consiliul Județean Buzău nu vor aloca bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, autoritățile locale și cele județene spunând că au dat bani pentru alte lăcașuri de cult din județ, primarul Constantin Boșcodeală afirmând că municipalitatea are „alte priorități”.

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX dacă Primăria Buzău va susține financiar Catedrala Mântuirii Neamului, primarul Constantin Boșcodeală (PSD) a declarat că nu se vor aloca bani pentru acest proiect nici acum, nici în viitor, deoarece orașul are alte priorități, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o sumă pentru culte, dar această sumă merge către bisericile în construcție din municipiul Buzău. Municipalitatea nu își poate permite să finanțeze decât lăcașurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta și cu siguranță nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului pentru că municipalitatea nu își permite acest lucru și avem alte priorități”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX Constantin Boșcodeală, primarul municipiului Buzău.

Nici Consiliul Județean Buzău nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, deși Biserica Ortodoxă Română a solicitat instituției buzoiene 300.000 de lei.

„Consiliul Județean Buzău a alocat, în luna septembrie 2013, 275.000 de lei, din care 50.000 pentru achiziționarea de material lemnos pentru finalizarea Bisericii Militare Pogorârea Sfântului Duh și 225.000 de lei pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei pentru renovări, reparații și achiziționarea de echipament de iluminat, însă pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu vom aloca nicio sumă”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX președintele CJ Buzău, Cristi Bîgiu.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.