Prima pagină » Știri » Clădiri în pericol și oameni evacuați, după surparea din zona Eroilor. Traficul va fi întrerupt 30 de zile

Clădiri în pericol și oameni evacuați, după surparea din zona Eroilor. Traficul va fi întrerupt 30 de zile

Siguranța locuitorilor din două blocuri din zona Eroilor din Capitală, unde s-a surpat terenul în urma lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, nu poate fi garantată, spune ISU, potrivit căruia constructorul nu poate preciza dacă este vorba de "o problemă mai amplă în subteran".

O știre privind traficul întrerupt în zona Eroilor din cauza unei surpări de teren din cauza lucrărilor la magistrala de metroul Râul Doamnei-Eroilor s-a dovedit mai gravă în realitate. Din cauza problemelor din subteran imobilele din zonă sunt în pericol. Reprezentanții ISU spun că deocamdată nu este „un risc iminent” de prăbușire, însă afirmă că siguranța locuitorilor nu poate fi garantată. De altfel, mai multe persoane și-au părăsit locuințele de frica unui dezastru.

Potrivit ultimelor informații, 17 persoane care locuiesc în imobilele din zonă au fost evacuate.

„Ca urmare a deformărilor apărute la carosabilul din zona stației de metrou Eroilor, unde se execută lucrări pentru extinderea magistralei, la fața locului au fost trimise următoarele echipaje – Detașamentul Special de Salvatori și un echipaj SMURD. În apropierea zonei unde se observă denivelarea sunt două imobile de locuit”, arată sursa citată, care precizează că în urma discuțiilor dintre reprezentanții ISU și constructor s-a stabilit că nu există „un risc iminent” pentru cele două blocuri.

În condițiile în care reprezentanții constructorului nu au putut preciza dacă este vorba despre o problemă punctuală sau despre una „mai amplă în subteran”, nu se poate „garanta siguranța locatarilor din zonă”, mai menționează ISU.

Ce s-a întâmplat

Cum s-a ajuns la această situație? Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a discutat sâmbătă seara la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentanții Metrorex, ai constructorului, proiectantul, consultantul și firma de monitorizare a terenului și imobilelor din zonă. Aceștia au prezentat situația din teren, primele măsuri pe care le-au luat, precum și măsurile care se impun în perioada imediat urmatoare.

„Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei stației de metrou Eroilor în zona intersecției dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltrații cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanșat în data de 11 decembrie 2015, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton”, potrivit Ministerului Transporturilor.

Fenomenul de tasare a continuat și sâmbătă, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran. După turnarea unei cantități suplimentare de beton (de circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraților prin etanșarea bazei utilajului.

„Specialiști din cadrul Metrorex precum și constructorul monitorizează 24 din 24 de ore, prin măsurători specifice evoluția tasărilor. Constructorul susține că tendința tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată”, se arată în comunicatul instituției.

Ședință de urgență la Primărie

Restricțiile de circulație în zona Eroilor, unde s-a surpat șoseaua din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou, vor fi menținute pentru cel puțin 30 de zile, a declarat, duminică, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

„Restricțiile de circulație vor fi menținute pentru cel puțin 30 de zile în zona Eroilor. Astăzi când vorbim constructorul a anunțat că a pus în siguranță perimetrul. (…)Zona este monitorizată atent”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Acesta a mai menționat că de restricțiile de circulație vor fi afectați în special cetățenii care locuiesc în cartierele Drumul Taberei și Militari.

La sediul Primăriei Capitalei a avut loc, duminică, o ședință la care au participat reprezentanți ai Metrorex, ai Poliției Rutiere, ISU și ai Inspectoratului de Stat în Construcții și prefectul Capitalei, Paul Petrovan, la care au fost discutate măsurile de intervenție pentru punerea în siguranță a zonei, precum și eventuale măsuri de extindere a restricției de circulație.

Traficul rutier pe bulevardul Eroilor și pe bulevardul Eroilor Sanitar a fost închis, sâmbătă, din cauza surpării terenului, existând riscul de prăbușire a șoselei, incidentul fiind semnalat de firma care face lucrări de modernizare și extindere la metrou.

Astfel, într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei se arăta că traficul a fost închisă, sâmbătă la prânz, pe bulevardul Eroilor, între strada Carol Davila si Pod Eroilor, și pe bulevardul Eroilor Sanitari, între strada Carol Davila și Piața Operei, după ce incidentul a fost semnalat de constructorul care face lucrări de modernizare și extindere pentru Metrorex.

„Deoarece există riscul prăbușirii carosabilului și propagarea surpării spre imobilele aflate la intersecția bulevardului Eroilor cu bulevardul Eroii Sanitari, primarul general, Razvan Sava, a convocat un comandament de urgență și a dispus închiderea traficului în zonă, până la punerea în siguranță a perimetrului”, se arăta în documentul citat.

Circulația în zonă a fost deviată pe sensul spre centru, dinspre cartierele Drumul Taberei și Militari, pe șoseaua Pandurilor- Calea 13 Septembrie sau șoseaua Geniului – șoseaua Cotroceni, iar pe sensul spre cartierele Drumul Taberei și Militari, pe Splaiul Independenței- șoseaua Cotroceni- șoseaua Geniului sau șoseaua Cotroceni-bulevardul Iuliu Maniu- bulevardul Vasile Milea.

În prezent, în zona respectivă se află reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratului de Stat în Construcții, Poliției Rutiere, dar și ai Poliției Locale și ai Jandarmeriei. De asemenea, în zonă s-au mobilizat echipele de intervenție ale companiilor de utilități pentru a oferi asistență tehnică și de intervenție.

Citește și