Prima pagină » Știri » Clădirile confiscate de la liderii interlopi ar putea deveni școli sau secții de poliție

Clădirile confiscate de la liderii interlopi ar putea deveni școli sau secții de poliție

Clădirile confiscate de la liderii interlopi ar putea deveni școli sau secții de poliție
O parte dintre imobilele confiscate de la liderii interlopi, care se dovedesc a fi achiziționate cu bani proveniți din infracțiuni, vor putea fi transformate în școli, grădinițe și chiar secții de poliție, a declarat pentru MEDIAFAX Cornel Călinescu, director în cadrul Ministerului Justiției.

Potrivit directorului Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni (ONPCCRCI), din cadrul Ministerului Justiției, unele dintre locuințele care ar urma să fie confiscate odată cu înființarea Oficiului Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate vor fi folosite de către stat pentru amenajarea de sedii pentru instituții publice.

Această măsură ar urma să fie luată, spre exemplu, în cazul unor imobile confiscate de la liderii interlopi, care, chiar dacă ar fi scoase la vânzare, nu ar exista clienți dispuși să le cumpere, a precizat directorul ONPCCRCI, Cornel Călinescu.

„În asemenea locuințe, pe care nu le cumpără nimeni, amenajăm o școală, o locuință sau o secție de poliție”, a spus Cornel Călinescu.

Pentru înființarea Oficiului Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate, autoritățile române iau în calcul să urmeze modelul francez, în condițiile în care în Franța există deja o instituție similară.

Potrivit directorului Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate din Franța, Charles Duchaine, această instituție franceză de recuperare a prejudiciilor funcționează din 2010 și are alocat un buget anual de opt milioane euro, structura reușind și să se autofinanțaze. Banii strânși de oficiul francez sunt folosiți inclusiv pentru despăgubirea victimelor.

Charles Duchaine a făcut această precizare la conferința Fundației Freedom House „Cât recuperăm din bunurile provenite din infracțiuni?”. El se află în România și pentru a purta discuții cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Cazanciuc declara, la sfârșitul săptâmânii trecute, că problema recuperării prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie înființată o agenție specializată de recuperare.

„Este una din direcțiile de acțiune ale Ministerului Justiției. E o chestiune ce ține de structura modului în care se valorifică bunurile la ANAF, de aceea este nevoie de înființarea unei astfel de structuri specializare, precum în Belgia, Franța, Olanda”, a spus Cazanciuc.

Ministrul a mai explicat că „la nivel de specialiști s-au redactat principiile unei legi”, care vor fi discutate procurori și judecători, pentru a putea fi „închegat un proiect de act normativ care să fie supus în continuare dezbaterii publice”.

Guvernul va crea o structură specială pentru valorificarea la nivel național a bunurilor confiscate în cadrul procedurilor judiciare penale, în încercarea de a crește gradul de valorificare a creanțelor provenite din infracțiuni la cel puțin 25 la sută, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scăzut. Noua structură va fi denumită „Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate” și va primi avizul Guvernului până la sfârșitul lunii martie, relevă un document consultat de MEDIAFAX.

În prezent, Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, din cadrul Ministerului Justiției, este structura cu atribuții în acest domeniu, dar rapoartele și evaluările internaționale din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultăți în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competențele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorități, fără o coordonare eficientă, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF și monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depășit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și