Clădirile nimănui. Vechile conace boierești din Oltenia, ridicate în secolele XVII – XIX, în pericol de dispariție. FOTO

Publicat: 07/01/2018, 17:42

Numite cule, aceste construcții semifortificate, specifice secolelor XVII și XIX, sunt răspândite în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania, dar și în partea de Sud-Vest a României. Termenul provine din limba turcă – „kule”, tradus în limba română înseamnă turn.

În regiunea Oltenia se găsesc cele mai multe monumente istorice tip culă, dar ele sunt într-o stare de degradare puternică.

În județul Dolj, sunt culele Izvoranu-Geblescu, Cernăteștilor și Poenaru. În Gorj sunt culele Cioabă-Chintescu, Crăsnaru, Cornoiu. În Mehedinți, culele Tudor Vladimirescu, Nistor și Cuțui. Culele Galița și Călățeanu sunt în județul Olt, iar culele Zătreanu, Bujorenilor, Ansamblul Culei Greceanu, precum și Casele de tip culă din comuna Măciuca sunt în județul Vâlcea.

Istoricii și reprezentanții arhitecților din zonă spun că este nevoie urgent ca aceste monumente să fie repuse în valoare, prin intervenții profesioniste în reabilitare, iar apoi să fie incluse într-un circuit turistic educațional național și chiar internațional.

În acest sens, în ceea ce privește culele din județul Dolj, au fost inițiate demersuri pentru obținerea de fonduri europene în vederea reabilitării a două astfel de monumente, respectiv Cula Cernăteștilor și Cula Izvoranu-Geblescu.

Mai mult, Cula Izvoranu-Geblescu, monument istoric de categoria A din comuna Brabova, județul Dolj, va fi reabilitată cu fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare totală de peste 500.000 euro, contractul de finanțare fiind semnat în august 2017, de reprezentanții Consiliului Județean Dolj.

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, susține că demararea acestui proiect este importantă pentru istoria locală, construcțiile tip culă fiind pe cale de dispariție, în regiune.

„Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiștii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în județul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcții civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. (…) Valoarea acestor lucrări de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare.

Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcției, restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecție a incendiilor și antiefracție.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

Potrivit reprezentanților CJ Dolj, în curând va fi semant și contractul de finanțare pentru restaurarea Culei Cernăteștilor, din comuna Cernătești, tot un imobil încadrat drept monumente istorice de categoria A, deci de interes național.

Până în prezent, doar culele din județul Dolj au fost incluse în astfel de proiecte de reabilitare, derultate de autoritățile locale și județene. În alte zone, imobilele aparțin unor persoane private sau unor firme, care n-au niciun interes să le restaureze, având în vedere și costurile unei astfel de intervenții. În rare cazuri, clădirile au fost conservate, însă în cele mai multe situații culele au fost lăsate de izbeliște, multe dintre ele fiind în pericol de dispariție.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am...